Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Devizatartozás miatt lefoglalták ma Bíró Ica mindkét lakását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Április harmincadikával véget ért a kilakoltatási moratórium, így megnyílt az út a végrehajtások előtt, melyek keretében devizahitel-tartozással terhelt lakásokat vesznek el tulajdonosaiktól a bankok, melyek a bedőlt hitelek fedezeteiként szolgálnak.

Május harmadikán, pénteken Bíró Ica fitneszedzőhöz látogattak el a végrehajtók XII. kerületi házához hogy utcára rakják – felvételünk az alább látható.

A lakáselkobzási végzésről – ahogy akkor mi is megírtuk – tavaly számolt be Facebook oldalán Bíró, még a moratórium kezdete előtt, akkor úgy nézett ki, még tél előtt kilakoltatják:

„Kedves barátaim! A deviza kifosztás miatt a végrehajtó úr kilátásba helyezte, hogy még a kilakoltatási moratórium előtt, november 15. előtt, családostól az utcára teszi  Bíró Icát és a lányát!
Nem tudom pontosan mikorra tervezi, de perceim meg vannak számlálva , pedig mindenki, még a végrehajtók is tudják, hogy embertelen, jogtalan, kisemmiző és főbűn a devizások életének és vagyonának, ilyen módon való elrablása.
A szüleim és az én életem munkájával megkeresett otthonunkat a 12. kerület Trencséni utca 34. szám alatti házat, egy off-shore és adóspecialista ügyvéd licitálta el féláron. Ügyes és gazdag ember, aki a jogi tudását, nagy haszonnal tudta kamatoztatni, más kárára jól járni, fura opció, örülhet, ha tud a mi otthonunkban ..😭😭”

A lakáselkobzással végül megvárták a kilakoltatási moratórium végét. Az esemény megakadályozása érdekében a helyszínen szimpatizánsok teherautókkal állták el a ház előtti utcarészt, megjelent Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője, devizahiteles jogvédők, aktivisták, Bíró ügyvédje, valamint rajtunk kívül több hagyományos és online média képviselői.

Bíró ügyvédje, Ravasz László elmondta, a kilakoltatottaknak

„el kell helyezni minden ingóságukat, helyet kell keresni maguknak (…) a családosok esetében a gyámhivatal van hogy közbelép és elveszi a gyereket (…) az, hogy gyerekeket vesznek el szülőktől, mert felvettek egy hitelt, elég furcsa”.

Kifejtette véleményét, miszerint európai és magyar jogba ütközik földönfutóvá, hajléktalanná tenni családokat olyan szerződések miatt, melyek állítása szerint „jogilag semmisek”. Ravasz elmondta azt is, a környező országokban a devizahitelesek már pert nyertek a bankok ellen, a devizahiteleket semmissé tették. Hozzátette,

„a nyilvánosság nagyon fontos, hogy mindenki lássa azt, a devizahitelesekre milyen megaláztatás, milyen jogsértő következmények várnak (…) jogszerű, jogállami keretek között fel kell lépni közösen, akár jogászok, akár kilakoltatottak, akár devizahitelesek részéről. Remélem, be tudjuk bizonyítani hogy ezek [a kilakoltatások] jogellenesek.”

Ravasz, aki állítása szerint harminc évig volt bíró, így van némi rálátása a jogrendre, kifejtette:

„Ica fölvett egy hitelt, aminek törlesztője olyan szintre felemelkedett, hogy képtelenség volt fizetni, így a bank elárverezte az ingatlanját, mert az álláspontom szerint érvénytelen szerződést nem tudta fizetni. Nem a saját hibájából, a bank hibájából, mert oly mértékben felemelte a részleteket.”

Bíró Icát ma délután másik ingatlanjából is kilakoltatják, ezzel kapcsolatban Ravasz elmondta, mindkettőre felvett hitelt, mégpedig oly formában, hogy egy hitel fedezete több ingatlan, ami egyáltalán nem szokatlan a devizahitelek esetében. Hozzátette, a közelgő kilakoltatás tényét

„tavaly tudtuk meg, a moratórium miatt nem rakták ki. Próbáltuk megállítani, de eljárási időhúzás miatt elhúzódott minden és nem döntöttek, hogy fölfüggesztik vagy sem”

– ezért ma megkezdődhetett a végrehajtás. Ravasz többször hangsúlyozta,

„ki kellene mondani, hogy ezek tisztességtelen szerződések voltak, és ezek alapján nem lehet magyar családokat kilakoltatni az utcára”.

Bíró elmondta,

„győzni fogunk mert az igazság velünk van, nem vehetik el a magyarok otthonait!”

Emellett kifejtette, véleménye szerint a bankok és a végrehajtók a devizások ellenségei, a rendőröknek az embereket és az igazságot kellene védeniük:

Bíró megpróbált átadni egy „feljelentés-kiegészítést” a jelen lévő rendőröknek, hogy a kilakoltatását biztosító rendőrök és rendőrparancsnok tudomást szerezzenek arról, hogy bűncselekmény történt az árveréskor, mely

„abban áll, hogy az árverési összeg kifizetése határidőn túl történt ami az árverést jogilag érvénytelenítette”.

Ez abból adódik, hogy 2017 április tizedikén zajlott az árverés, viszont csak 2018 március 22-én történt kifizetés, ami túl van a 15 napos, törvényben előírt határidőn. Emellett véleményük szerint fennáll a sikkasztás gyanúja is a végrehajtó részéről, ezért, felszólítják a rendőröket, hogy az ügyészségi vizsgálat lezárultáig ne segítsék a kilakoltatás végrehajtását. A feljelentés az alább olvasható:

Bíró kérte, a rendőrök ne asszisztáljanak az általa jogsértésnek tekintett kilakoltatáshoz. A rendőrök a feljelentés-kiegészítést nem vették át.

A rendőrök felsorakoztak Bíró háza előtt, az egyik felszólaló pedig elmondta, kutatásai szerint áprilisban naponta több, mint ötven árverésen árulták devizahitel-károsultak ingatlanjait.

A rendőrök vezetője felszólította Bírót, engedje be őket az ingatlanba, és igazolja magát, mivel azért vannak a helyszínen, hogy végrehajtást biztosítsanak. Ennek kapcsán kifejtette, rendőrként nem tiszte vizsgálni a végzés jogosságát, neki a terepet kell biztosítania.

A rendőrség technikusa ezután egy fúróval nekilátott felfeszíteni Bíró házának kapuját:

Miután a rendőrök bejutottak, élősorfal állta útjukat a kapun belül, egyenként elkezdték elvinni az embereket:

Habár Bíró és támogatói kifejtették, amennyiben a vevő nem elég „emberséges”, úgy tudják, a végrehajtó határozhat úgy, hogy ad harminc nap haladékot a kilakoltatottnak, ezzel időt adva neki, Bíróék elkezdték kihordani az udvarra a továbbra is a házban lévő ingóságokat.

Délelőtt 11 óra körülre a rendőrök a jelen lévő tiltakozókat kivitték a területről, és műveleti területté nyilvánította a házat, így megtiltották az „illetéktelenek” belépését és a bent tartózkodását. A rendőrök a sajtót, így kollégáinkat is eltávolították az ingatlan területéről.

A végrehajtó korábban bejelentette, sajtótájékoztatót tart az ingatlan területén kívül, azonban mikor kollégáink megpróbálták meginterjúvolni, közölte, hogy már nincs kedve.

Eközben Bíró bejelentette, olyan hírt kapott miszerint június ötödikén lesz a perújítási tárgyalás, mely a végrehajtása ügyét tárgyalja újra.

Ügyvédje ugyanakkor elmondta, ez egyelőre nem jelenti a kilakoltatás és a végrehajtás felfüggesztését – még ha az európai jogrenddel összhangban véleménye szerint a kilakoltatás és a végrehajtás ténye önmagában jogellenes.

Fél tizenkettő előtt nem sokkal a végrehajtó és kísérete bementek a ház udvarára, majd a rendőrök bementek magába a házba is, őket követte később a végrehajtó  és csapata is, háromnegyed tizenkettő előtt pedig Bíró Icán kívül az utolsó tiltakozót is eltávolították az ingatlan területéről.

Déltájt a rendőrség lakatosa visszarakta a kapura a zárat, majd aláíratták Bíróval a jegyzőkönyvet.

A kilakoltatás után Bíró Ica nyilatkozatot adott a sajtónak, melyben elmondta:

a mai napon a végrehajtók másik lakását is el fogják kobozni.

Délután megkezdték Bíró Ica másik lakásának lefoglalását is

Miután délelőtt kilakoltatták házából, délután kettő óra után nem sokkal megérkeztek a végrehajtók Bíró Ica másik, bank által lefoglalt ingatlanához, egy lakáshoz is, a tiltakozók között sokan voltak, akik részt vettek a délelőtti eseményen is. Videóink az eseményről az alább láthatók:

A végrehajtót és stábját – kiket rendőrök biztosítottak – ismét aktivisták, devizahiteles jogvédők, Z. Kárpát Dániel, valamint a média munkatársai várták a lakásnál, melyet egyébként korábban feltörtek, ajtaján még látszottak a rendőri helyszínelés nyomai.

A helyszínen a tiltakozók a lakást árverésen megvásárló cég tulajdonjogát, valamint az árverés és a végrehajtás jogosságát a korábbihoz hasonlóan vitatták,

a jelen lévő ügyvéd szerint a másik esethez hasonlóan határidőn túl fizetett a vevő az ingatlanért, emellett véleménye szerint a vevőnek jelen kellene lennie a végrehajtás során.

A tömeg időnként heveny „patkányok!” skandálásba kezdett, emellett többször elhangzott, hogy a jelenlévők szerint a rendőrök esküjük ellenében cselekednek, mivel nem a magyar népet védelmezik.

A rendőrség az akció megkezdése után nem sokkal felszólította a jelenlévő demonstrálókat valamint a sajtó képviselőit, hagyják el a helyszínt, és ne akadályozzák a végrehajtást, a rendőrök pedig sorfalat képeztek a lakás bejárata, valamint a demonstrálók között.

Fél három előtt nem sokkal a rendőrséggel érkezett lakásfeltörő szakember, akár a délelőtti lakáslefoglaláskor, elkezdte kinyitni a lakás ajtaját.

A kilakoltatáson megjelent Gulya Tibor, a Mi Hazánk ügyvédje is.

Többek között Gulya Tibort indítja a Mi Hazánk mozgalom az EP-választásokon. A 24.hu cikke szerint A devizahiteles szakértőként tevékenykedő férfit tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék hamis tanúzásra való felbujtás és zugírászat bűntette miatt jogerősen 2 év börtönre, valamint pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.”

A teljes cikk itt érhető el.

Gulya elmondta,

„a tegnapi nap során kiderült a fővárosi törvényszéken, a végrehajtó két rendbeli bűncselekményt követett el”,

megjegyezte továbbá, a rendőrök kötelesek végrehajtani a végrehajtó utasításait, mivel az ilyen esetben járásbírói jogkörben jár el. Álláspontja szerint azonban a rendőröknek lehetősége lenne felülvizsgálni a végrehajtó utasításait, hogy jogszerűek-e.

Bíró lakását háromnegyed három körül kinyitotta a rendőrséggel érkezett szakértő.

Ezután Bíró és a végrehajtók a rendőrök társaságában bementek a lakásba, míg odakint folytatódott a demonstráció.

Gulya Bíró jogi megbízottjaként mutatkozott be stábunknak, majd kifejtette, véleménye szerint a végrehajtó addig nem hajthatná végre a követelést, míg tart az ügyet érintő eljárás.

Három körül jelent meg Bíró Ica a lakásból, közölve,

„a kétszeresen kifosztott Bíró Ica vagyok”,

majd a végrehajtó alá akarta íratni vele a végrehajtási jegyzőkönyvet, azonban Gulya azt javasolta, ne írja alá – mivel azzal elismeri a végrehajtás jogszerűségét. Amennyiben viszont aláírja, azt javasolja, írja rá azt is, vitatja a végrehajtás jogszerűségét – Gulya továbbá hozzátette, tizenöt napon belül fellebbezni lehet a jegyzőkönyv ellen.

Bíró stábunk kérdésére elmondta, az elkövetkezendőkben kifogást nyújtanak be, büntetőfeljelentést fognak tenni. A kérdésre, pedig, hogy van-e hova mennie, azt válaszolta,

„majd megyek valahova. Barátaimhoz, barátnőimhez. Ezeket a cuccokat még el kell valahova vinni… Meglátom.”

Címlapkép: Mérce fotó