Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyilvánosságra hozta az Egészségbiztosítási Alapkezelő a tényleges kórházi várólistákat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Áprilistól megújult a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) egészségügyi várólistákat tartalmazó adatbázisa, amelyben már nem csak a tervezett, hanem a tényleges várakozási idő is megtalálható – az mfor.hu a lekért adatokból közölt összeállítást.

Az adatok alapján csökkent a várólistákon szereplők száma a tavalyi év végéhez képest – akkor meghaladta a 35 500-at a várakozó betegek száma, áprilisra 29 650-re apadt ez a szám – de így is nagy területi különbségek és bizonyos beavatkozások terén hatalmas várólisták jellemzik az egészségügyi rendszert.

A transzkatéteres szívbillentyű beültetésre várakozóknak például 195 napot szinte biztosan várniuk kell a sorra jutáshoz: ez két intézmény foglalási adatainak az átlagából jött össze, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 184 nap, a Semmelweis Egyetemen pedig 209 nap a tényleges várakozási idő.

Térdprotézis műtétre átlagosan 127 napot kell várni, ha az országos adatokat nézzük, néhány intézményben azonban ennél is többet, az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 307 napot, vagyis 10 hónapot kell várakozni, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház ortopédiáján pedig 265 napos, közel 9 hónapos a várólista – míg a budapesti Péterfy kórházban 15 napos a várakozási idő, a Semmelweis Egyetemen pedig 142 nap.

Kritikusabb helyzet alakult ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, ahol több operáció esetében is hosszabb várólisták alakultak ki az országos átlaghoz képest.

  • Csípőprotézis műtétre 240 napos (az országos átlag 93 nap)
  • Diagnosztikus szívkatéterezésre 40 napos (az országos átlag 18 nap)
  • Gerincsérv műtétre 33 napos (az országos átlag 10 nap)
  • Mandula- és orrmandula műtétre 33 napos (az országos átlag 17 nap) a várólista.

De nem sokkal jobb a helyzet a Pécsi Tudományegyetemen sem, ahol 226 napig kell várakozni egy gerincstabilizáló beavatkozásra, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban pedig 91 napot kell várni egy sérvműtétre.

A hazai egészségügy problémáiról már több cikkben is beszámoltunk a Mércén, legutóbb például arról, hogy a szakdolgozói kamara legújabb becslései szerint több, mint 26 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi rendszerből, és egyelőre nem látszik, hogyan lehetne érdemben csökkenteni ezt a számot.

(mfor.hu)

Címlapkép: MTI/Varga György