Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics szerint az MTA átláthatatlan, év végéig pedig át kell szervezni

Ez a cikk több mint 4 éves.

Cáfolta az MTA hivatalos közleményében Palkovics László innovációs- és technológiai minisztérium Hír Televíziónak adott korábbi nyilatkozatát, melyben azt állította:

„A magyar kormány szándéka, hogy láthatóvá váljon, milyen módon hasznosulnak a források a tudományos életben.”

Az MTA most közleményben hívja fel arra a figyelmet, az MTA költségvetését már réges-régóta maga a kormány és a parlament költségvetési szervei ellenőrzik, méghozzá szigorú rend szerint, Palkovics állításai így pedig értelmezhetetlenek:

„A Magyar Tudományos Akadémia éves költségvetésének tervezése központilag szabályozott államháztartási rendben történik. A pénzügyi-számviteli elszámolásokat a kincstári szabályok szerint vezetik, a kutatóhálózat valamennyi adatát a Magyar Államkincstár havonta látja.

Az akadémiai kutatóhálózat felügyeletét ellátó testület az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa (AKT), ahová három tagot a Kormány személyre szólóan delegál tanácskozási joggal.”

– írták.

Ezek ellenére azonban a miniszter most azt is közölte,

az év végéig el is készülhet az a tervezet, amellyel az Innovációs- és Technológiai Minisztérium végleg átszervezné a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában ismertette is a tárca elképzeléseit, melyek szerint két, egymástól és az MTA-tól if független, de a kormány alá rendelt kutatóintézet jöhetne létre az eddigi kutatóhálózat egyes, Palkovicsék által „súlypontinak” ítélt intézetekből.

Az egyiket most Palkovics „Fraunhofer-típusú” intézetnek, a másikat pedig „Max Planck-típusú” intézetnek keresztelte el, utalva arra is, szerinte mindkét új intézet teljes mértékben állami finanszírozású lesz majd és „ szabadon, belső szakmai szabályok szerint dolgozhat, de az eredményességét az állam 2-5 évente felülvizsgálja.”

Arról is beszélt, hogyan vélekedik az MTA nemrégiben lezárult, független átvilágításáról készült jelentéshez, amely megállapítja, hogy a kutatóhálózat kiszervezése nem szükséges, annak struktúrája alapvetően jól működik, amit az is bizonyít, hogy a térség egyik legjobban teljesítő állami kutatóintézet rendszeréről van szó a dokumentum szerint.

Palkovics azonban mindennek merőben más értelmezést adott:

ha megnézzük a magyar kutatás egészét, aminek az akadémia egy nagyon jelentős, komoly része, akkor a magyar kutatás egésze nem áll jól.

– mondta, megismételve azon régebbi véleményét mely szerint az MTA alapkutatási projektjei jelenelg szerinte sem az egyetemeket, sem pedig a vállalkozásokat „alig szolgálja ki”.

„Európa le van maradva erőteljesen. Ne hagyjuk abba ott, hogy kutattunk és írtunk belőle egy cikket! Vigyük tovább a dolgot! Ez a lényege a mostani átalakításnak.”

–fogalmazott Palkovics.

Az InfoRádió teljes interjúja itt is visszahallgatható:

Azt is hozzátette mindehhez, hogy május 6-án terveit az MTA közgyűlése elé fogja terjeszteni, és megpróbálja őket is meggyőzni. Itt is leszögezte ugyanakkor, ennek ellenére:

„a kormány elképzelése eléggé határozott, hogy másként kívánja működtetni az MTA kutatóhálózatát.”

Címlapkép: MTI / Czeglédi Zsolt