Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszületett az MSZP-Párbeszéd közös EP-listája, Jávor bejutásra esélyes helyen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A MSZP választmánya jóváhagyta a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti választási listáját: a Párbeszéd és az MSZP politikusai sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Mivel az MSZP már korábban bejelentette a jelöltjeit, így csupán Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének a pozíciója volt kérdéses, aki a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a negyedik helyet kapta meg a közös listán.

A lista bejutásra esélyes része tehát jelenleg így néz ki:

1. Dr. Tóth Bertalan
2. Dr. Ujhelyi István
3. Dr. Szanyi Tibor
4. Jávor Benedek

Karácsony Gergely ugyanakkor elmondta, hogy ez csupán közjogi értelemben negyedik hely, ugyanis – amennyiben a közös lista a választáson három, vagy több mandátumot szerez –, a listavezető az MSZP részéről lemond mandátumáról, így Jávor politikailag Karácsony szerint a harmadik helyet foglalja el a listán.

Karácsony hozzátette, hogy a zöldek és a szociáldemokraták európai szinten is együttműködnek, olyan ügyekben például, mint az ipari lobbi elleni harc a környezetvédelem érdekében. Kunhalmi Ágnes az MSZP részéről pedig azt is elmondta, hogy együttműködésuk az EP-választáson nyitott más pártokra is, amennyiben azok elkötelezettek Európa mellett.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, EP-listavezető bejelentette azt is, hogy mivel az Európai Néppárt által létrehozott „bölcsek tanácsa” nem csupán a Fideszt, hanem Magyarországot is vizsgálni fogja, az MSZP-Párbeszéd is létrehoz egy bölcsek tanácsát, amely találkozót kezdeményez a néppárti bölcsek tanácsával. Elfogadta a felkérést és részt vesz a testület munkájában Balázs Péter volt uniós biztos, Donáth László lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő és Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter – tette hozzá.

Korábban már írtunk az MSZP-P lista és Jávor bejutási esélyeiről: „a legutóbbi országgyűlési választásokon az MSZP-P tizenkét százalékot, a DK pedig valamivel több, mint öt százalékot kapott, 2014-ben pedig mindkét párt tíz százalék körüli eredményt ért el, ez két-két képviselőt ér – az Együtt-PM eredménye pedig egy képviselői helyre volt elég akkor.

kozvelemenykutatok.hu-n havonta, kutatóintézetekre lebontva publikált pártpreferencia-vizsgálatok eredményei alapján az MSZP-P januárban az aktív választók körében 12-14 százalékra számíthatna – habár a Publicus 16-ra mérte őket, a Nézőpont pedig 10-re – a DK pedig 6-9 százalékot kapna – esetükben a 6-ot a Publicus mérte.

Ezen információk ismeretében kijelenthető, hogy akár együtt indul az MSZP-P és a DK, akár külön, Jávornak, a lista elejéhez legközelebb eső párbeszédes jelöltnek a statisztikai esélye megvan, hogy bejusson az Európai Parlamentbe,

hisz előbbi esetben tizennégy-tizenöt százalék körüli eredményt kellene elérnie a pártszövetségnek, utóbbiban csaknem húszat.

A közvéleménykutatások alapján tehát határeset, hogy a Párbeszéd jelöltje is képviselői helyhez jusson, tekintve, hogy 14% fölött már lehet esélye a szövetségnek három helyre, amennyiben pedig összeállnak a DK-val, elképzelhető hogy négy helyet szereznek.”

(MTI)

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás