Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Önállóan indul a Jobbik az EP-választáson

Ez a cikk több mint 5 éves.

Önállóan indul a május végi európai parlamenti választáson a Jobbik – ezt mai gyöngyösi sajtótájékoztatóján jelentette be Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese. A sajtótájékoztatóra azután került sor, hogy a tömörülés frakciója két és fél napos ülést tartott a Heves megyei Mátraszentlászlón.

Az EP-választások kapcsán Gyöngyösi azt nyilatkozta, nem látják értelmét annak, hogy másokkal szövetkezzenek, lévén, hogy teljesen arányos, egyszerű listás szavazáson dönthetnek az állampolgárok az EP-kéviselők kilétéről. Azt is hozzátette, a Jobbiknak egyedüliként van európai programja, mely magyarul és angolul is elérhető.

„Nemcsak itthon, hanem Európában is alternatívát állítunk Orbánnal Viktorral szemben, nem fogjuk hagyni, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból és azt sem, hogy a magyar embereknek járó támogatást elvegyék a Fidesz miatt” – mondta a politikus

A frakcióvezető kitért az Állami Számvevőszék újabb bírságára is. Értékelése szerint: a „kifejezetten jó hangulatú” frakcióülés cáfolta mindazok elképzeléseit, akik úgy gondolták, „az ÁSZ-bírság és a Fidesz minden ármánykodása után a Jobbik depresszióba esik”. Hozzátette, a Jobbik részletfizetést kér az ÁSZ-tól, a tárgyalások ezzel kapcsolatban a következő hetekben indulhatnak meg. De a párt továbbra sem ért egyet a számvevőszék döntésével, ezért Strasbourgban és Brüsszelben is kifogást emelnek ellene.

Azt is elmondta, az még nem világos, hogy az ÁSZ-bírságok hogyan érintik a párt EP-választási kampányát.

„A Jobbik egységes, hitében, elszántságában erős frakcióval vág neki a parlament tavaszi ülésszakának és a 2019-es évnek” – jelentette ki Gyöngyösi.

A február 18-án kezdődő tavaszi ülésszakkal kapcsolatban arra is kitért, hogy „kevésbé szokványos eszközökkel is küzdeni fognak a diktatúra kiépülése ellen”.

A frakcióülésen Jakab Péter személyében új frakcióvezető-helyettest választottak, és kiderült az is, ki lesz a két lemondott képviselő, Staudt Gábor és Szávay István utóda: Csányi Tamás és Bencsik János. Staudt lemondását magánéleti okokkal magyarázta, bár a kormánypárti sajtó összefüggésbe hozta egy nemzetközi áfacsalásos üggyel is, Staudt azonban tagadja, hogy bármi köze is lenne ehhez. Szávay István azután kényszerült távozni a frakcióból, hogy nyilvánosságra került egy tavalyi hangfelvétel, amelyen antiszemita és nőgyűlölő hangon beszél.

A sorozatos számvevőszéki bírságokon túl a Jobbiknak mostanában újra problémát jelent, hogy felerősödtek az ellene folyó támadások a kormánypárti médiában. A legutóbbi ügyek kimondottan a párt elnökét, Sneider Tamást érintik, akinek feleségéről náci karlendítős fotók kerültek elő. Ezzel az üggyel kapcsolatban még a párt korábbi elnöke, Vona Gábor is úgy nyilatkozott, Sneidernek bocsánatot kellene kérnie.

(Mérce / MTI / Alfahír)

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd