Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jávor Benedek mozgalmat indít annak érdekében, hogy legyen ellenzéki együttműködés az EP-választáson

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénteken többedmagával sajtótájékoztatón jelentette be Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, hogy Közös Európa néven mozgalmat indít az EP-választások hajtájában. Az MTI beszámolója szerint Jávor arra hívja fel az ellenzéki pártokat, hogy vitassák meg az összehangolt, közös kampány indítását és lehetőség szerinti a közös lista állítását.

Az EP-képviselő úgy véli, az ellenzéki erők szétforgácsolása csupán a Fidesznek kedvez.

A kezdeményezését támogatja

  • Mellár Tamás, a Párbeszéd parlamenti frakciójának tagja,
  • Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők,
  • Andor László és Balázs Péter korábbi uniós biztosok,
  • Bod Péter Ákos volt jegybankelnök,
  • Róna Péter közgazdász,
  • Bojár Gábor informatikai nagyvállalkozó,
  • Holoda Attila, aki 2010 és 2014 között volt energetikáért felelős helyettes államtitkár,
  • Ámon Ada környezetvédő.

Jávor Benedek szerint Magyarországnak az EP-választáson arról kell döntenie, hogy aktív részese kíván-e lenni egy sikeres Európa építésének, „vagy annak megfúrása Magyarország projektje”.

Mozgósítást szorgalmazott az ellenzéki oldalon, ehhez szerinte egy hatékony Európa képét kell megfogalmazniuk, valamint azokat az alapvető célokat és értékeket, amelyek egyetértést teremtenek az ellenzéki erők között.

Ilyen az aktív részvétel az európai integrációban, a korrupció elleni fellépés vagy a csatlakozás az uniós ügyészséghez. Ide sorolta még az európai szociális unió megerősítését, a tagállamok közötti különbségek hatékonyabb csökkentését, és egy uniós döntéshozatalt, amely nem kevesek Európáját, hanem „mindannyiunk közös Európáját” eredményezi.

Minden magyarnak azonos jogokkal kell részt vennie közös dolgaink eldöntésében, éljenek akár Magyarországon, a környező országokban vagy dolgozzanak más uniós tagállamban – mondta.

Hozna vagy vinne?

Arról megoszlanak a vélemények a magyar közéletben, hogy mennyi értelme lenne egy közös ellenzéki EP-indulásnak. Sokak szerint ugyanis, a tisztán arányos szavazási rendszer miatt, ezen a fordulón nem állnak fenn ugyanazok a kényszerek, amelyekkel az országgyűlési vagy önkormányzati választáson szembesül az ellenzék. Az 5 százalékos bejutási küszöb miatt azonban fennáll az esélye annak, hogy ellenzéki szavazatok vesznek el – részben ezért is írja a Magyar Narancs, hogy matematikailag akár 1-2 plusz mandátumot is tudna eredményezni a közös indulás.

A kormánypárti Nézőpont Intézet szerint azonban a Jobbikkal szimpatizálók egyharmadát, a baloldali és liberális pártok szavazóinak ötödét idegenítené el egy ilyen közös lista. Mivel a Fidesz nem kimondottan érdekelt bármilyen ellenzéki együttműködésben, ezért a Nézpont elemzését érdemes fenntartásokkal kezelni, ám az nem tagadható le, hogy egy esetleg megvalósuló közös ellenzéki lista nem csupán az erőforrásokat egyesítene, de az együttműködéssel elégedetlen szavazókat akár el is riaszthat.

(Mérce / MTI)

Címlapkép: Markoszov Szergej / Mérce