Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

TGM70: Boldog születésnapot, Gazsi!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Talán különösnek tűnhet, hogy Tamás Gáspár Miklós írásaival köszöntjük 70. születésnapja alkalmából Tamás Gáspár Miklóst.

És mégis: TGM70 néven indított aloldalunkon olyan írásokat gyűjtöttünk össze (vállaltan szubjektív és önkényes válogatásról van szó!), amelyek Tamás Gáspár Miklós életművének kiemelkedő darabjai. Egyrészt olyan szövegeket kerestünk, amelyek elméleti szempontból fontosak vagy politikai fordulópontokat jeleznek, másrészt pedig a Mérce rendszeres és rendszertelen szerzőit kértük fel arra, hogy ajánljanak olyan cikkeket TGM-től, amelyek személyesen fontosak számukra.

A TGM70 aloldalon található szövegeket – köztük digitális formában eddig nem hozzáférhető írásokat – megjelenési sorrendben tesszük közzé. Összegyűjtésükben Balázs Gábor, Gagyi Ágnes, K. Horváth Zsolt, Losoncz Márk, Misetics Bálint, Simor Máté és az Eszmélet szerkesztői segítettek. Az oldal szerkesztéséért, elkészítéséért és a szövegek digitalizálásáért külön köszönet jár Füzessi Károlynak, Kiss Soma Ábrahámnak és Sidó Zoltánnak. Köszönet illeti a cikkek újraközlési jogáért a következőket: Atlantisz Könyvkiadó, BeszélőÉlet és irodalomEszméletEzredvég, Híd, Kalligram Könyvkiadó, Magyar NarancsRednewsSocialist Register, Új Mandátum Kiadó, Világosság. A képeket köszönjük B. Molnár Bélának és a Fortepannak.

Azt szerettük volna velük megmutatni, hogy nekünk mit jelent TGM, mit köszönhetünk neki, mit tanultunk tőle. Az itt összegyűjtött szövegek végigvisznek minket közel 50 év történelmén, segítenek megérteni, hogy hol is vagyunk éppen és hogyan jutottunk el idáig, de egyben azt is megmutatják, hogy vannak olyan általános érvényű igazságok, amelyekre ma is építkezhetünk – ha képesek vagyunk rá.

Számunkra ezek a szövegek – és persze még rengeteg más TGM-írás, felsorolni sem lehet az összeset – ugyanis ezt jelentik: azt a fajta strukturális építkezést, amelyre ma is éppolyan nagy szükség van (lenne), mint az egyes írások születése idején. Azt, hogy vannak olyan alapvetések, amelyeket meg kellene már értenünk, olyan tudások, amiket el kellene sajátítanunk, és olyan dilemmák, amikkel ideje lenne szembenéznünk.

Tamás Gáspár Miklós hosszú évtizedek óta teszi fel nekünk ezeket a kérdéseket, kíméletlenül szembesítve önmagát és minket is az adott pillanatok nehézségeivel. Gondolkodik, elemez, rögzít. És megoldást keres.

A magyar baloldal számára ma talán ez megy a legnehezebben. Gondolkodni, megérteni és építkezni. Újra meg újra nekifutunk az alapoknak, de nem látjuk, hogy hogyan léphetnénk tovább. Hagyományainkat lassan elfelejtjük, néha szándékosan teszünk úgy, mintha nem kéne szembenéznünk történelmi örökségünkkel, máskor egész egyszerűen nem értjük, hogy mi  folyik körülöttünk. Ilyenkor pedig inkább megúszásra játszunk.

És ez az, amit TGM nem hagy.

Vitatkozik, pöröl, nagy lendülettel levelez, összekapcsol, hidakat épít, gondolkodásra késztet, leteremt. Teremt.

És mindezt teszi barátsággal, ahogy azt a levelei végén is mindig megjegyzi, és ami egyébként minden gesztusában is megjelenik. Mert Tamás Gáspár Miklós amellett, hogy immár évtizedek óta folyamatosan és megalkuvás nélkül építkezik, úgy mindig támogat is, biztat és ha kell, tovább lök azon az úton, amin néha csak bukdácsolva tudunk haladni.

„De szóljatok nekem is!” – mondta nem is olyan rég, amikor a Szabad Október Fesztivál egyik beszélgetésén arról beszélt, hogyan kell a fiatalokat bevonni a baloldali mozgalmakba, hogyan léphetnénk előrébb, mit kéne csinálnunk.

És talán ez mutatja meg a legjobban, miben is áll TGM ereje: hogy mindig mozgásban van. Hogy hisz abban, amit csinál, és folyton készen áll a cselekvésre.

Állandóan mozgásban van: Tamás Gáspár Miklós beszédet mond a Kossuth téren, 2016. október 8-án, a Népszabadság kivégzésének napján (Fotó: B. Molnár Béla)

És hogy ez mennyire így van, azt nálunk természetesen sokkal jobban el tudják mondani maguk a szövegek, amelyeket mi nagy örömmel olvastunk (újra). Reméljük, hogy mások is így lesznek ezzel.

Szóval kedves Gazsi, mi így kívánunk nagyon boldog születésnapot!

Barátsággal,

A TGM70 oldal szerkesztői és a Mérce szerkesztősége