Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely nem vállalt garanciát arra, hogy a CEU működhet Magyarországon

Ez a cikk több mint 5 éves.

A CEU által a kormánymegállapodásra szabott december elsejei határidő előtt több újságíró is kérdezte Gulyás Gergelyt a CEU-ról, a politikus pedig lényegében kimondta, nem akarja a magyar kormány a CEU-t Magyarországon.

Először az ATV főmunkatársa kérdezte Gulyást a CEU-ról. Gulyás elmondta, a CEU által szabott december elsejei határidő semmilyen törvényben nem szerepel, és hozzátette, ez a határidő addig már nem is teljesíthető, hiszen csak néhány nap van hátra. Elmondta azt is, hogy garanciát adott az amerikai kormánynak, hogy a Közép-európai Egyetem működhet Magyarországon.

De Gulyás azt is elmondta, a döntés szerinte a magyar Országgyűlés feladata, nekik kell ratifikálni a megállapodást, nem a kormánynak. Mire az ATV újságírója jelezte, hogy de a ratifikációt meg kell előznie az aláírásnak. Erre Gulyás válasza az volt, az aláírás nem jelent igazából semmit.

Arra a kérdésre viszont, hogy december elsejéig megtörténik-e az aláírás, már azt válaszolta Gulyás, hogy Szijjártó Péternek nincs betervezett repülőútja New Yorkba addig.

Az Index újságírója ugyanebben a témában azt kérdezte, mi az, amiben a CEU nem teljesítette a feltételeket? Erre Gulyás újra a Parlament kártyát vette elő, de rá is kontrázott, szerinte a magyar Parlament szuverén joga, kivel köt megállapodásokat, nincs előírva, hogy az Országgyűlés kössön ilyen megállapodást a CEU-val. Ha úgy döntenek, akkor kötnek, ha nem, akkor nem. Gulyás szerint ez nem a kormány kérdése.

Végül az Index újságírója lényegében egy kérdéssel megfejtette a kormány álláspontját CEU ügyben. Azt kérdezte, ki tudja-e azt a mondatot mondani Gulyás Gergely, amit a Közép-európai Egyetem kapcsán mondott, hogy „garanciát adott az amerikai kormánynak, hogy a Közép-európai Egyetem működhet Magyarországon.” Úgy, hogy nem a Közép-európai Egyetem, hanem a CEU szerepel a mondatban.

Gulyás próbálta kikerülni a választ, de végül azt mondta, a Közép-európai Egyetem kapcsán tud ilyen garanciát vállalni a kormány a CEU kapcsán viszont nem.

A kettő között a különbség az, hogy a Közép-európai Egyetem (KEE) a CEU Magyarországon is akkreditált angol nyelvű képzéseiért felelős jogi személy, míg a CEU adja az amerikai diplomát, mivel minden tanuló két oklevelet kap képzése végeztével. Tehát a fenti kijelentésével Gulyás azt mondta, a kormány nem hajlandó garanciát vállalni arra, hogy a CEU működhet Magyarországon.

Címlapkép: Tüntetés az oktatás szabadságáért, 2018. november 24. (Fotó: Markoszov Szergej / Mérce)