Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Problémás nem: kanadai író tiltakozott a Parlament előtt a társadalmi nemek tanulmányának a megszüntetése ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jordan Tannahill fiatal kanadai író pénteken rendhagyó módon fejezte ki egyet nem értését a társadalmi nemek tanulmánya megszüntetésével. A Facebookon már pár nappal korábban közzétett bejegyzésében azt írta: kimegy pénteken reggel a parlament elé, leül az épülettel szemben és felolvassa Judith Butler Problémás nem című könyvét az elejétől a végéig.

Judith Butler és a Problémás nem a társadalmi nemek tanulmányának az egyik legismertebb szerzője és írása. Annak ellenére, hogy közel 30 éve jelent meg, ma is érvényes gondolatokat oszt meg a férfi és női szerepek kialakulásáról a társadalomban, és az identitáspolitika kritikáját is megalapozza a feminista elméletben.

A témaválasztással és a szöveg felolvasásával tehát a parlament előtt azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy a társadalmi nemekről szóló diskurzus létezik, értékes és fontos társadalmi problémákra reflektál, például nem utolsósorban arra, hogy a születésünktől fogva a biológiai nemünk hogyan jelenik meg és válik társadalmivá – milyen módon alakulnak ki a női és férfi „princípiumok”, társadalmi elvárások és normák.

Jordan Tannahill az Országház előtt tiltakozik a társadalmi nemek tanulmány megszüntetése ellen 2018. 11. 23-án. Fotó: Alen Kerić

Jordan végül hét óra alatt fejezte be a könyvet, a reggel 8:30-as kezdés után fél négyre már végzett is. Megkérdeztük tőle, hogy hogyan érezte magát, mit szóltak a felolvasáshoz az emberek és mi volt a célja a demonstrációval, így válaszolt:

„Mielőtt elkezdtem a felolvasást, a szívem gyorsabban dobogott. Tudtam, hogy új, korlátozottabb szabályozás lépett életbe Magyarországon a tiltakozások szervezésére, főleg a kiemelt, fontosabb helyszíneken. […] Elkezdtem olvasni és bár eleinte aggódtam a hideg miatt, később szerencsére kicsit melegebb lett. Számos barát és ismerős meglátogatott és hallgatta a felolvasást fél órára. Sokan hoztak teát, ami nagyon kedves volt. […] A felolvasás válasz volt a részemről arra, hogy a kormány betiltotta a társadalmi nemek tanulmányát és kiállás volt azok mellett a szexuális kisebbségek és marginalizált emberek mellett, akiket támadás ér Magyarországon. Hiszek a szavak forradalmi erejében. Azt gondolom, hogy van valami különös ereje annak az egyszerű tettnek is, amikor elolvasunk egy ilyen szöveget az elejétől a végéig.” 

Jordan Tannahill felkapott kanadai regény- és drámaíró, színház- és filmrendező, az utóbbi években számos kanadai és nemzetközi díjat nyert. A The Toronto Star nevű lap 2016-ban Kanada egyik legjobb fiatal művészeként mutatta be.

Íme egy, a tiltakozásról készült felvétel:

(Mérce)

Címlapkép: Alen Kerić