Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyílt levélben tiltakoznak a Hős utcai lakók a kerítés ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nyílt levélben fordultak Kőbánya polgármesteréhez a Hős utca lakói, miután beleegyezésük nélkül döntött az önkormányzat kerítés megépítéséről és élőerős beléptetési rendszer működtetéséről.

A Hős utcai társasházak lakóinak ügyével kiemelten foglalkozó Kontúr Egyesület honlapján számolt be annak közgyűlésnek a történéseiről, amelyen az önkormányzat mint többségi tulajdonos megszavazta biztonsági rendszer telepítést – annak ellenére, hogy az azon részt vevő mintegy 35 lakó elutasította a tervezetet, amelynek végrehajtására a fideszes többségű képviselőtestület 131 millió forint elköltését szavazta meg. Az ominózus közgyűlésről hosszabb személvények is olvashatók a Hős utca hangjai blogon.

A beszámoló szerint a lakókat képviselő ügyvéd a társasházi közgyűlésen elmondta, hogy a társasházi törvény alapján a határozatot kizárólag valamennyi tulajdonostárs igenlő szavazatával lehetett volna elfogadni, aki pedig a szavazás eredményeként a határozatot elfogadottnak tekinti, az jogsértést követ el. A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy „a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges”.

A jogi képviselő szerint aki egy ilyen aránnyal elutasított határozatot végrehajt, az ugyancsak nyilvánvaló jogsértést követ el, így ha az önkormányzat nem áll el a kerítés építésétől és a tervezett élő beléptetős rendszertől, az komoly jogi visszaéléseket jelent mind a vagyonkezelő, mind az önkormányzat részéről.

Hős utca hangjai blogon közzétett nyílt levelet a múlt hétig  75-en írták alá. Az aláírók száma folyamatosan nő, köztük önkormányzati lakásban élők, magántulajdonban és magántulajdonostól bérelt lakásban élők egyaránt vannak.

A lakók a levélben kifejtik, amellett, hogy morálisan is elítélik a kerítés építését, arra kérik a kőbányai önkormányzatot, hogy a kerítésre szánt összeget igényeiket és jogaikat figyelembe véve jövőbeli lakhatásuk biztosítására használja fel.

Mint arról korábban írtunk, a kerítés nemcsak morális és gazdasági szempontból aggályos, hanem megépülése esetén hatékonysága is erősen kérdésnek tűnik A tervezett kerítést és őrzést illetően Urbanovszky Zsuzsa, a Kontúr elnöke a Mércének beszélt arról, hogy hallomásból úgy tudja, még a helyi vagyonkezelő is elismerte, hogy a biztonsági szolgálat a szabad áramlást nem fogja tudni ellenőrizni, mivel az előzetes elgondolások jogszabályilag erősen támadhatóak. Ilyen módon tehát nem lesz képes kezelni a kerítés a kialakult droghelyzetet, így szerintük is felesleges megépíteni azt.

A nyílt levelet a lakók elküldték a polgármesternek és eljuttatták a Belügyminisztériumnak, az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárságának, az UNICEF Magyar Bizottságának, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának, valamint az Országos-, a Fővárosi- és a Kőbányai Roma Önkormányzatnak.

A Hős utcai helyzetről itt írtunk bővebben.

(Kontúr Egyesület)

 

 

 

Címlapkép: GOOGLE STREET VIEW