Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem lehetett a Családok Évének programja a meleg családokért rendezett közösségi nap

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Háttér Társaság nevű civil szervezet november 17-én rendez közösségi napot az olyan családoknak, amelynek valamelyik tagja meleg. A rendezvényt nem fogadták be a Családok Éve programsorozatba.

A Háttér Társaság régóta visz egy olyan programsorozatot, amelynek célja, hogy  a szülőknek és más családtagoknak segítsen a meleg családtagok elfogadásban. Erre a szervezet szerint azért van szükség, mert a családon belüli elfogadás nemcsak a melegek, hanem családtagjaik életét is meghatározza. Illetve azért, mert a MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Háttér Társaság kutatásai szerint közel kétszer olyan valószínűséggel voltak öngyilkossági gondolatai azon válaszadóknak, akiknek szülei rosszul fogadták előbújásukat.

A Háttér Társaság programjának keretében november 17-én második alkalommal kerül sor egy közösségi napra, ahol bemutatják a „Szülők a szivárvány alatt” című kiadványt, és azt a kisfilmet is, amiben hat magyar szülő mesél arról, hogy ők hogyan fogadták gyermekük előbújását. A nap folyamán külön téma lesz a szivárványcsaládok tágabb családon belüli elfogadása, és aki igényli, személyes segítő foglalkozáson is részt vehet.

A Háttér Társaság, mint közleményében írja, hetekkel ezelőtt jelezte a Családbarát Ország Nonprofit Kft.-nek, hogy az eseménnyel csatlakozna a Családok Éve programsorozathoz. A programot szervező állami cég az Emberi Erőforrások Minisztériumának továbbította a megkeresést. A Minisztérium ugyanakkor többszöri telefonos és emailes egyeztetés után sem hozott döntést.

Úgy gondoljuk, hogy szándékos időhúzásról van szó” – mondta el Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programvezetője. „Azóta, hogy jeleztük csatlakozási szándékunkat, több más esemény is felkerült a Családok Éve honlapjára ugyanerre a napra. A kormányzati kampány szerint szülőnek lenni életre szóló kaland. Hisszük, hogy LMBTQI gyermeket nevelni, vagy LMBTQI személyként családot alapítani ugyanúgy életre szóló élmény, és a kormány nem tehet különbséget család és család között. Hogy erre felhívjuk a figyelmet, alternatív plakátokat készítettünk, és valószínűleg az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulunk.”

Címlapkép: MTI Fotó: Mónus Márton
Címlapkép: MTI / Mónus Márton