Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vereséget szenvedett az Orbánnal szövetséges lengyel kormánypárt a helyhatósági választások első fordulójában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Ipsos exit pollja szerint egyetlen nagyvárosban sem nyert a lengyel kormánypárt a helyhatósági választások első fordulójában. Ha a közvélemény-kutató előrejelzése megbízható,

Varsóban már első körben nyert az ellenzék jelöltje, és országosan is rosszul szerepelt az Orbánnal szövetséges Jog és Igazságosság Pártja.

Varsóban a szavazatok 54 százalékát kapta az Ipsos kutatása szerint a konzervatív-liberális Polgári Platform és a liberális Modernek (Nowoczesna) pártszövetsége, a Polgári Koalíció jelöltje, Rafał Trzaskowski. Patryk Jaki, a kormánypárt jelöltje csak 30 százalékot kapott.

A lengyel helyhatósági választásokon akkor tartanak második fordulót, ha az első körben senki se érte el az 50 százalékos szavazatarányt.

Rafał Trzaskowski és felesége. Forrás: facebook

A többi nagyvárosban se termett sok babér az Ipsos előrejelzése szerint. Krakkóban Jacek Majchrowski, a Civil Krakkó jelöltje nyert az első körben 43 százalékkal, második helyen a kormánypárt jelöltje végzett 33 százalékkal, de a harmadik helyre is egy civil jelölt futott be 16 százalékkal. Itt a nagy ellenzéki pártok nem állítottak jelöltet.

Gdanskban is egy civil jelölt végzett az első helyen 36 százalékkal, őt a kormánypárt jelöltje követi, a harmadik helyre pedig a Polgári Koalíció jelöltje futott be.

Poznańban, Wrocławban és Białystokban a Polgári Koalíció jelöltje szintén már az első körben nyert, míg Kielcében civil jelöltek mérkőznek majd a második fordulóban.

Katowicében viszont a kormánypárt által támogatott független jelölt nyert az első fordulóban. Lublinban pedig szintén egy független jelölt győzött már az első fordulóban a Jog és Igazságosság jelöltjével szemben. míg Łódźban az ellenzék által támogatott helyi jelölt 70 százalékos eredménnyel ütötte ki a kormánypárt jelöltjét.

Az Ipsos országos eredményeket is közölt. Ezek szerint a Jog és Igazságosság az összes szavazat 32,3 százalékát, a Polgári Koalíció a 24,7 százalékát, a Lengyel Néppárt nevű parasztpárt 16,6 százalékot, a volt metálénekes és elnökjelölt Pavel Kukiz pártja a Kukiz ’15 6,3, a szociáldemokrata párt pedig 5,7 százalékot. Persze a jelöltek száma, illetve a helyi választások sajátossága miatt ez nem feleltethető meg egy országos választás eredménynek, de ez a szám azt mutatja, a Jog és Igazságoság rosszabbul szerepelt, mint a legutóbbi országos választásokon, és a 32 százalékos eredmény kudarc lehet azért is, mert az elmúlt hetekben volt olyan közvélemény-kutatás amely 45 százalékra mérte az Orbán-szövetséges lengyel kormánypárt támogatottságát.

Az előző, 2014-es választásokhoz képest persze helyet cserélt a Jog és Igazságosság és a Polgári Platform, de a liberális ellenzék a vártnál sokkal több helyet tudott megtartani a helyi önkormányzatokban.

Egy másik, a gazeta.pl számára készített felmérés szerint viszont felállt a lengyel politika szokásos nyugat-kelet arányú felosztottsága, a 16 vajdaságból 9-et nyert a Jog és Igazságosság, míg 7-et a Modern Polgárok szövetsége. Itt egy új vajdaságot tudott az előző választásokhoz képest szerezni a kormánypárt.

Az első becslések napvilágra kerülése után mint a kormánypárt mind az ellenzéki pártok vezetői saját győzelmükről beszélnek. Bizonyos szempontból pedig mindkét félnek igaza van. A kormánypárt az 5 évvel ezelőtti választáshoz képest, míg az ellenzéki pártok a várt eredményekhez képest szerepeltek jobban.

Az Ipsos előzetes felmérésnek egyik érdekessége, hogy a számításaik szerint az 500 ezer főnél nagyobb városokban a Polgári Koalíció 46 míg a Jog és Igazságosság 22 százalékot szerzett.

Ezek persze még csak előzetes számok a hivatalos eredményekre várni kell.

A választási részvétel a felmérések szerint 51,3 százalék lett, ami a legmagasabb a lengyel helyhatósági választások történetében.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Forrás: Onet,tvn24, Gazeta.pl