Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A sikló miatt vágnák ki a Gellérthegy fáit, szombaton tiltakozó akció jön

Ez a cikk több mint 5 éves.

Október 20-án figyelemfelkeltő akciót tartanak a gellérthegyi fák kivágása ellen. A megmozdulást V. Naszályi Márta, a Párbeszéd politikusa hirdette meg, célja, hogy felhívja a figyelmet egy újabb, meglehetősen kétes ügyre.

A napokban derült ki, hogy megkezdődött a gellérthegyi sikló építésének előkészítése, a földmunkák már folynak, csakhogy a főváros titkolja a részleteket, az építkezéssel kapcsolatos kérdésekre érdemben nem válaszolnak. A G7 azon információját, miszerint a beruházás 4,5 milliárd forint körüli összegbe kerülne, nem cáfolták.

Azt pedig már a 444.hu írta meg, hogy a sikló építése várhatóan komoly fairtással jár majd, az országos jelentőségű védett természeti területnek számító hegyoldalban. Különösen aggályos, hogy a projekt gazdája az a Gellérthegyi Sikló Beruházó és Szolgáltató Kft., amiben mindössze 25 százalékos része van a fővárosnak a BKK-n keresztül, míg a cég háromnegyede két magánbefektető kezében van: a többségi pakett 45 százaléka a kétszeres olimpiai bajnok kajakos-üzletember Horváth Gáboré, míg 55 százaléka a korábban topmenedzserként ismert Bató Csabáé.

Vagyis a beruházás lényegében monopolhelyzetbe hoz többségében két magánvállalkozót, akik igencsak jól fognak járni, hiszen a siklóra felülni nyilván nem ingyen lehet majd (csak a viszonyítás kedvéért: a Budavári Siklóra egy retúrjegy 1800 forintba kerül), miközben a turistákat addig szállító buszokat állítólag kitiltanák a Gellérthegyről, mindezért „cserébe” pedig fákat irtanak ki, ráadásul úgy, hogy erről az érintetteket mindeddig nem tájékoztatták.

Ez így összességében nem hangzik túl jól.

És épp erre akarja felhívni a figyelmet a szombati akció is. Az eseményen a vélhetően (pontos adatokat a beruházásról ugye nem tudni) kivágandó fákat jelölik majd meg, így hívva fel a figyelmet arra, hogy a magánberuházásban épülő Gellérthegyi Sikló „országos jelentőségű védett természeti értékeket” csonkítana meg, miközben az is tény, hogy a Gellérthegy évtizedek óta rendkívül elhanyagolt, rossz állapotban van – V. Naszályi Márta a Mércének azt is elmondta, hogy mindenképpen szeretnék ráirányítani a köz figyelmét.

„A környezetet romboló turistabuszok és a fakivágással járó sikló helyett olyan megoldásokra van szükség, amelyek védik a természetvédelmi területet, csendesek és nem füstölnek” – áll az esemény felhívásában.

Az akció tehát október 20-án, szombaton 10 órakor kezdődik, a részletek ide kattintva megtekinthetőek.