Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics kapott egy pár feladatot, melyekkel a társadalom helyett a tőke érdekét kell szolgálnia

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nagyot ment a legutóbbi Magyar Közlöny szerint Palkovics László innovációs és technológiáért felelős miniszter, több fontos beruházás felügyeletét bízta rá a kormány – valamint a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogait. A miniszter fog felelni:

  • a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kialakításával összefüggő infrastruktúra-fejlesztésekért, vagyis az új ipari park út- vasút- és közműhálózatának, az ipari területet kiszolgáló transzformátortelepek, egy konténerterminál és egyéb, a működéshez szükséges infrastruktúra kialakításáért,
  • a kaposvári intermodális csomópont létrehozásához szükséges területvásárlások megvalósításáért,
  • ő fogja gyakorolni a Corvinus fenntartói jogait
  • valamint a kormány számára kiemelt fontosságú debreceni BMW-gyár fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak nevezték ki.

Kissé megtévesztő lehet a miniszter titulusa, ha megnézzük milyen feladatokat bíztak rá. A debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fő haszonélvezői a Magyarországon jelentős adókedvezményeket és az olcsó munkaerő előnyeit is élvező német nagyvállalatok mint a Continental és a Krones AG, és ő fog felelni a kaposvári ipart kiszolgáló intermodális (vagyis különböző szállítási módok, mint vasút, közút közötti átrakás lehetőségét biztosító) csomópont megvalósulásáért.

Külön érdekes, hogy a kiemelt fontosságú BMW-gyárért nem miniszteri színekben felelős, hanem külön kormánybiztosi kinevezést kapott a feladat ellátásához, ezért azonban nem fog külön kormánybiztosi fizetést kapni – új posztja a beruházás fontosságát jelzi.

Talán a legfontosabb változás, hogy a Corvinus a jelenlegi határozattal átkerül az Emberi Erőforrások Minisztériumától Palkovics felügyelete alá. Az átszervezés keretében az egyetem egy állami alapítvány fenntartásába kerül, így bár továbbra is állami pénzből gazdálkodik, más szabályok fognak rá vonatkozni mint az állami egyetemekre. Bár közhasznú felsőoktatási intézményként fog a továbbiakban működni és az alapítvány elvileg fog biztosítani alapítványi támogatott férőhelyeket a tehetséges vagy rászoruló hallgatóknak, állami ösztöndíjat a továbbiakban nem lehet igénybe venni.

Az egyetem az átalakulás után szeretne szorosabb kapcsolatot kialakítani a vállalati szférával, hogy így a náluk diplomázott szakemberek jobban tudják kiszolgálni a cégek igényeit. Ezáltal

a képzéseken várhatóan a tőkés rendszert működtető szakembereket fognak kitermelni, illetve az átalakítás során remek alkalom fog nyílni arra, hogy az egyes tanszékeket a változásokra és a hatékonyságra hivatkozva átstrukturálják, személyi változásokat vezessenek be.

A fentiek fényében kissé eufemisztikusnak hangzik, hogy az adott miniszteri posztot „innovációs és technológiáért felelős” névvel illetik, mikor legfontosabb feladata inkább úgy tűnik, állami pénzek becsatornázása a tőke érdekeinek megfelelően.

(Mfor/Eduline/Közlöny)
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás