Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A feminista szervezetek koalícióznak a béranyaság ellen a francia kormány támogatásával

Ez a cikk több mint 5 éves.

A francia szenátus adott otthont szombaton egy Franciaország, Spanyolország, Kanada, Olaszország, Ausztria, Románia, Svédország és Ausztrália 21 különböző szervezetével megrendezett feminista konferenciának, amelynek célja a béranyaság intézménye elleni kiállás volt. A konferencián hivatalosan meg is alapítottak egy nemzetközi koalíciót a probléma megoldására.

„Egy nő testét arra használni, hogy kihordjon egy gyereket, amelyet utána nem tart meg, az emberi test áruba bocsátásnak kategóriájába tartozik” – közölte az esemény előtt pénteken Agnès Buzyn francia egészségügyi miniszter. A Leszbikus Feministák nevű szervezet vezetője, Marie-Josephe Devillers hívta össze a konferenciát. A civil vezető nyilatkozata szerint:

„Azt szokták mondani, hogy a nők beleegyezésével történik, miközben a témáról szóló minden tanulmány rávilágít, hogy a nők indítéka a testük „kölcsönadására” családi nyomáshoz, mégpedig a pénzhez köthető”

Európában a béranyaság intézménye Hollandiában, Belgiumban, Nagy-Britanniában és Görögországban legális csak, a többi ország törvényei tiltják azt.

Franciaország törvényhozása ősszel fog tárgyalni egy törvénytervezetet, amiben a mesterséges megtermékenyítés lehetőségének megadása szerepel egyedülállók és meleg párok számára. Ebbe a törvénybe szeretnék belefoglaltatni a béranyaság engedélyezését is annak támogatói,

de ezt a francia kormány már határozottan elutasította.

Az elmúlt 15 évben virágzásnak indult az iparszerű béranyaság, a 2006 és 2010 közötti négy évben például megtízszereződött az üzleti alapú béranya-programok forgalma. Indiában 6-7 ezer dollár egy gyermek kihordása, az Egyesült Államokban akár 160-170 ezer dollárt is elkérhetnek ugyanezért.

Forrás: MTI; 168 Óra
Kép: Pixabay/geralt