Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Svájcban elbukott az etikus és fenntartható élelmiszer-előállítást célzó népszavazás

Ez a cikk több mint 5 éves.

A helyi mezőgazdaság fellendítését, és fenntartható élelmiszer-gazdálkodást célzó javaslatokról tartottak népszavazást vasárnap Svájcban. Az előrejelzések szerint a két különböző kérdésből álló referendum a nagy többség „nem”-szavazatával bukni fog.

A népszavazást kezdeményező Svájci Mezőgazdasági Szakszervezet (UNITERRE) , a Zöld Párt, a szocialisták és több tucat civil szervezet a kérdések összeállításakor még nagy népszerűségnek örvendhettek, a szavazók több, mint 70%-a támogatta a célkitűzéseket. A kormány és a nagyobb cégek viszont erőteljes kampányba kezdtek, amelynek az eredménye a támogatottság általános visszaesése lett.

A kezdeményezés célja mindkét kérdésnél az volt, hogy az ország alkotmányát módosítsák a helyben termelt élelmiszer beszerzésének és előállításának könnyítése érdekében, valamint, hogy a mezőgazdasági szektorban dolgozók tisztes bérezésben részesüljenek.

A „Fair Food Initiative” (Kezdeményezés a Tisztességes Élelmiszerért), ami az egyik kérdésben öltött testet, elsősorban az állatbarát, környezettudatosabb élelmiszertermelés, valamint a külföldi élelmiszerek szigorúbb standardok alapján történő szűrését kezdeményezte.

A másik kérdést a radikálisabb „Food Sovereignity Initiative” (kb.: Élelmiszer-önállósági Kezdeményezés) adta. Az ő céljuk az volt, hogy a kisebb helyi, családi gazdaságok kapjanak jelentős szerepet az élelmiszer-előállítás során, a mezőgazdaságban dolgozók számát jelentősen emeljék, a géntechnológiát tiltsák be a gyártási folyamat során, valamint a külföldi termékek behozatalát kvótákhoz kössék.

Ezekkel a kezdeményezésekkel szemben folytatott – úgy tűnik sikeres – kampányt a svájci kormány, illetve az üzleti szektor egyes szereplői. Az ő érvelésük az alkotmány-módosítás ellen az volt, hogy a külföldi áruk már így is magas elvárásokkal találkoznak a svájci forgalmazásban, emellett szerintük a további szabályozások csak magasabb élelmiszerárakhoz és szűkülő választékokhoz vezetne.

Johann Schneider-Ammann gazdasági miniszter szerint a kezdeményezések „veszélyesek”, és szerinte a kereskedelmi partnerek részéről „megtorlást” eredményeznének.

Forrás: BBC; thelocal.ch