Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Botokkal ütötték szélsőjobboldaliak az olasz képviselőnőt és kollégáját

Ez a cikk több mint 2 éves.

Péntek este tartott antirasszista demonstrációt  a dél-olaszországi Bari városában az Egyesült Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal csoport Matteo Salvini olasz belügyminiszter látogatása, és szélsőjobboldali politikája ellen. A szervezők szerint a résztvevők száma ezer felett volt. A demonstrálók a beszédek mellett koncerteket hallgattak, illetve egy közösségi vacsorát is szerveztek.

A tüntetés végén, éjjel 11 körül a hazafelé tartó tüntetőket azonban megtámadta mintegy féltucat, botokkal felfegyerkezett szélsőséges a Casapound nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai közül. A támadás során több tüntető megsérült, ketten súlyosan. A sérültek között volt Eleonora Forenza, európai parlamenti képviselőnő és asszisztense is, utóbbit súlyos sérülésekkel szállították kórházba a helyszínről.

Forenza képviselőasszony az eredetileg Alexisz Ciprasz jelenlegi görög miniszterelnök támogatására létrejött, és a 2014-es Európai Parlamenti választásokon induló A Másik Európa [Ciprasszal] nevű baloldali szövetség jelöltjeként került be az európai döntéshozatali testületbe. Jelenleg az olasz Kommunista Újjászerveződési Párt tagja és szóvivője.

Az incidenst nyilatkozatban ítélte el a szervező Egyesült Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal csoport, hangsúlyozva, hogy „békés tüntetések megtámadása demokrácia elleni támadás”

„Ilyen fasizmust nem lehet tolerálni, és nem lehet hagyni, hogy bárhol is felüsse ocsmány fejét. Felszólítjuk az olasz kormányt, hogy azonnal cselekedjék, és fejezze be a rasszista és xenofób erőszak ignorálását.”

– tették hozzá a nyilatkozatban.

Egy helyszínen készült videó felvételen az egyik megtámadott maga mondja el, hogy mi is történt vele:

Forrás: Mai con Salvini/Facebook

„Megyek az utcán, erre megütnek… Én kommunista vagyok, és ennyiért megvernek. Ezek a szarok semmi mást nem tudnak csinálni, csak ütni”

– nyilatkozta a felvétel második felében feltűnő egyik áldozat.

Salvini belügyminisztert gyakran érik kritikák szélsőjobboldali politikája miatt, még kinevezése előtt évekkel nyilatkozta, hogy földig rombolná a cigány táborokat Olaszországban, illetve idén nyáron, már belügyminiszterként lezáratta az olasz kikötőket a kimentett bevándorlókat szállító hajók előtt.

Források: ansa.it; guengl.eu; mno.hu; lastampa.it
Kép: Mai con Salvini – Bari/Facebook