Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A leggazdagabb 10 százalék rendelkezik a magyar vagyon felével

Ez a cikk több mint 5 éves.

AZ OECD a világgazdasági válság 10 éves évfordulójára készített egy elemzést arról, hogyan alakulnak a jövedelmi egyenlőtlenségek. Bár az elemzés 2014-es és azutáni adatokra épül, így tehát például Magyarország esetében valószínűleg nem jelentkezik sem az elmúlt 4 év brutális korrupciója, sem az elmúlt 2 év béremelkedése a számokban, így is érdekes adatokat kapunk.

Az OECD 27 tagországban a leggazdagabb 10 százalék rendelkezik az összes vagyon 52 százalékával, a bevételeik pedig a lakossági összbevétel 24 százalékát teszik ki. Magyarországon kicsit kiegyenlítettebb a helyzet, a leggazdagabb 10 százalék a vagyon 48 százalékával rendelkezik, a jövedelmeknek pedig 22 százaléka landol náluk.

A jelentés szerint egyébként az Egyesült Államokban van a legnagyobb vagyon a leggazdagabbaknál, ott 79 százalék, míg Chilében keresnek a legtöbbet a legvagyonosabbak (36 százalékot).

Érdekes, hogy a lengyelek és a szlovákok (42 illetve 34 százalék) esetében van a legkevesebb vagyon a legjobb módúaknál. Illetve Szlovákia mellett Szlovéniában keresnek százalékosan a legkevesebbet a legvagyonosabbak (20 százalék).

Az OECD más dolgokra is rákérdezett. Ezek a alapján a magyarok 46 százaléka gondolja azt, hogy a gyerekeik rosszabbul fognak élni, mint ők, 41 százalékuk viszont azt, hogy jobban. Ellenben 59 százalék szerint az anyagi helyzete jobb, mint a szüleinek volt.

Persze ezekhez az adatokhoz érdemes hozzávenni az elmúlt évek brutális gazdagodását a legfelső egy százalékban, ahogy korábban írtuk az Indexre hivatkozva, „Karagich István Blochamps Capital elemzője szerint 11 ezer olyan hazai család van, amelyik 100 millió forint feletti vagyonnal bír. Az elmúlt években számuk 20 százalékkal gyarapodott. Szintén Karagich szerint a 100 millió eurós vagyonnal (ez kb 3 milliárd forint) rendelkezők köre 3-5 év alatt megduplázódhat. Ez már csak azért is érdekes, mert nagyjából ezzel az összeggel lehet ma bekerülni a 100 leggazdagabb magyar közé.”

Forrás: Pénzcentrum