Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elöregedett tanárállomány várja vissza a nyugdíjas pedagógusokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A nyugdíjas tanárok visszafoglalkoztatását tartja az egyik lehetséges és szükséges lépésnek – a fiatalok bérének növelése mellett – a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), annak érdekében, hogy mérséklődjön a tanárhiány a hazai közoktatásban. A KLIK statisztikái szerint azonban arról tanúskodnak, hogy a nyugdíjazott pedagógusok állásban tartása fokozná a magyarországi tanárállomány jelenleg is súlyosnak tűnő elöregedését.

A pedagógusérdekvédő-szervezet sajtótájékoztatóján a testület elnöke, Szabó Zsuzsa tegnap arról beszélt: szükség volna arra, hogy a nyugdíj után továbbdolgozó tanároknak ne kelljen választaniuk a nyugdíj és a bér között, és az ő visszafoglalkoztatásuk az egyik módja annak, hogy mérséklődjön az oktatást sújtó munkaerőhiány.

Az Index kedden publikálta a Klebelsberg Központ augusztus végi statisztikai összesítéseit, amelyek amellett, hogy különböző szempontok szerint mutatják, hol van hiány tanárból, a hazai pedagógusállomány korfáját is tartalmazzák, amely finoman szólva is „lombnehéz”. A számok szerint jelenleg 4325 tanár hiányzik az állami iskolákból.

Az adatok ezenkívül arról is tanúskodnak, hogy a tanári kar folyamatosan öregszik el, az utánpótlás pedig nem elegendő a nyugdíjba vonulók pótlására,

ilyen körülmények között pedig finoman szólva is csak tüneti kezelés és vészmegoldás lehet az idős tanárok állományba vétele.

Tény, hogy jelenleg a továbbfoglalkoztatott nyugdíjas tanárok száma nem túl magas: az Index információi szerint ők 1341-en vannak, míg a statisztika szerint összesen 80 103 tanár számít hivatalosan az állomány tagjának.  A jelenleg állományban lévő összes pedagógusnak azonban csaknem a fele ötvenévesnél idősebb: 34 297-en vannak azok, akik betöltötték már ötvenedik életévüket. Ráadásul a hatvanon túliak sincsenek kevesen: az adatok tanúsága szerint az állomány 15 százaléka betöltötte mát a hatvanat, ők 5442-en vannak.

Az Index cikke szerint még nagyobb probléma az elöregedés egyes szaktárgyaknál. A fizikatanárok túlnyomó többsége a 46-55 éves korosztályban tagja, a kémiatanárok a 46-50, illetve az 56-60 éves korosztályban vannak a legtöbben. Míg 60 év felett több, mint 200 kémiatanár van, az utóbbi 10 évben kevesebb, mint 150 ember helyezkedett el kémiatanárként.

(via HVG, Index)

Címlapkép: MTI / Komka Péter