Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

350 ezren tüntettek Argentínában a közoktatásért és a megszorító intézkedések ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Augusztus 30-án több százezer ember vonult utcára Buenos Airesben, hogy a kormány megszorító intézkedései ellen és a közoktatásért tüntessenek. A tüntetést megelőzően 50 napig sztrájkoltak az egyetemi dolgozók az egész országban, több egyetemet pedig egyetemisták foglaltak el. A hatalmas méretű csütörtöki Buenos Aires-i tüntetéssel egy időben számos másik argentin városban is tüntettek, például Mendozában és Córdobában is.

A sztrájkot és a tüntetéseket az argentin kormány megszorító intézkedései váltották ki, amelyek főként az oktatást és az egészségügyet érintik. Mindkét terület jelenleg állami finanszírozású és ingyenes Argentínában, a tüntetők szerint Mauricio Macri elnök kormánya ezt veszélyezteti. Argentína még júniusban felvett egy 50 milliárd dolláros hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a kormány állítása szerint azért, hogy a nemzetközi befektetők ne vonják ki a tőkéjüket az országból a gyengülő gazdaság miatt. A döntés következtében az argentin peso értéke csökkenni kezdett, és azóta sem állt meg a lejtőn. A dél-amerikai országok közül Venezuela után jelenleg Argentínában a második legmagasabb az infláció mértéke.

Júliusban Macri kormánya bejelentette, hogy 99 millió dollárt kivonnak a közoktatásból, miközben az oktatásban dolgozók már eleve magasabb fizetéseket követeltek. Ezt követték a többhetes sztrájkok, majd az egyetemi hallgatók is becsatlakoztak a tiltakozásba. Az augusztus 30-i tüntetést megelőző héten több egyetemet is elfoglaltak a hallgatók, de nem csak az oktatásban dolgozók érdekeiért szálltak harcba, hanem például a La Plata kikötő privatizáció ellen harcoló munkásaiért is.

Az augusztus 30-i eseményt az egyetemi dolgozók szakszervezetei szervezték, hivatalos elnevezése a Nemzeti Egyetemi Menet volt. 57 állami egyetem diákjai, tanárai és alkalmazottai vonultak fel a Buenos Aires-i Plaza de Mayo és az elnöki palota közötti útvonalon. A Conadu Egyetem Szakszervezetének tagja, Luis Tiscornia beszédében kijelentette, „az elnöki palotában van egy csoport üzletember, akik mindenáron tönkre akarják tenni az állami egyetemet. És itt van több százezer ember, aki mindenáron meg akarja védeni.”

A széleskörű tiltakozás ellenére Macri hétfőn bejelentette, hogy a kormány nem enyhít a tervezett megszorításokon, sőt, az állami megtakarítás érdekében a minisztériumok több mint felét bezárják. Macri azt még nem árulta el, melyik minisztériumokat tervezi megszüntetni.