Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendőrrel fenyegette a szoptató anyát egy biztonsági őr Pécsett

Ez a cikk több mint 5 éves.

A pécsi Árkád bevásárlóközpont egyik biztonsági őre közszeméremsértés miatt akart rendőrt hívni egy szoptató anyukára – írja a bama.hu. A nő Facebookon számolt be az esetről. Elmondása szerint a hétvégén egy közeli településről érkezett férjével és négyhetes kisbabájával, és miután az újszülött megéhezett, leült egy padra, hogy megetesse.

„mivel tudom, hogy egyeseket érzékenyen érinthet egy emlőből táplálkozó kisbaba látványa, gondosan eltakartam magam egy textilpelenkával, csak a kicsi baba látszott” – írta.

Ekkor érkezett a biztonsági őr, aki felszólította, hogy hagyja abba a szoptatást, különben rendőrt hív. Azt is állította, csak a pelenkázó területén szabad babát szoptatni, ám a nő kérdésére ezt az állítását nem tudta bizonyítani.

Nem is meglepő, hiszen a pécsi Árkád vezetősége szerint nincs olyan szabályuk, amely ezt előírná. Kalotai Judit, az Árkád Pécs Bevásárlóközpont sajtófelelőse elmondta: egyeztetni fognak a biztonsági szolgálattal, hogy a jövőben ilyen incidensekre ne kerülhessen sor. A rendőrrel fenyegetőző biztonsági őr ellen belső vizsgálat indul.

A pécsi eset nem egyedülálló, 2015-ben egy fővárosi McDonald’s biztonsági őre váltott ki óriási felháborodást, miután elküldött az étteremből egy kismamát, aki négy hónapos gyerekét szerette volna megetetni. Akkor egy kisebb demonstráció is szerveződött, hogy felhívja a figyelmet erre az elterjedt, de egyébként igazságtalan gyakorlatra.

A pécsihez hasonló eset fordult elő a budapesti Allee áruházban is, 2015-ben és 2016-ban is – itt is a pelenkázóba küldték a kismamákat, csakhogy az pelenkázásra ugyan igen, de szoptatásra egyáltalán nem alkalmas helyiség.

Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely a nyilvános szoptatást szabályozná, igaz, törvény tiltja, hogy bárkit is diszkrimináció érjen anyasága miatt. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban sok helyen azonban törvény mondja ki, hogy szoptatni igenis bárhol lehet.

Tavasszal a román szenátus fogadott el egy olyan törvényjavaslatot, amely

akár 135 ezer forintnak megfelelő román lejjel büntetné azokat, akik kiutasítják nyilvános helyről a szoptató anyákat, vagy megtagadják tőlük kiszolgálásukat.

A tervezetre még a képviselőháznak is rá kell bólintania ugyan, bár már az alsóház törvényhozási bizottsága is egyhangúlag támogatta azt, így csak idő kérdése, hogy mikor léphet életbe a törvény.