Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Arra ébredtünk, hogy ég a ház” – Helyzetjelentés a nagydobronyi tűzesetről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Korábban mi is beszámoltunk arról,  hogy július közepén valószínűleg gyújtogatás eredményeképpen a tűz martalékává vált a nagydobronyi református roma imaház és óvoda is Kárpátalján. A tűz során egy magánház is megsérült.

Misetics Bálint szociálpolitikus, az A Város Mindenkié aktivistája és Baranyi Krisztina az Együtt 9. kerületi önkormányzati képviselője most meglátogatták a kárpátaljai falut, ahol videóriportot is készítettek a helyiekkel a pusztításról, és tapasztalataikról.

A videóban a leégett magánház tulajdonosai is megszólalnak, azt mondják már arra ébredtek fel július 25-én hajnalban, hogy ég a fejük felett a ház, akkor el kellett menekülniük, és mivel házuk lakhatatlanná vált, most is máshol kell meghúzniuk magukat.

Misetics kiemelte: a tűzeset szinte bizonyosan gyújtogatás eredménye, amelyet rasszista és magyarellenes ukrán szélsőjobboldaliak követhettek el. A gyanú azért vetül éppen rájuk, mert korábban ők gyilkoltak már meg magyar nemzetiségű romát Lvov külvárosában, és azért is, mert helyi beszámolók szerint a nagydobronyi romák is kaptak már tőlük fenyegetéseket.

Korábbi eseteknél, amikor ukrán neonácik romatáborokat támadtak meg például Kijevben, a helyi rendőrség tétlenül, némi szimpátiával figyelte a történéseket, ezzel a szélsőjobboldaliak szinte bátorítást kaptak további bűncselekmények elkövetésére is.

Ahogy arról két éve Index is beszámolt, Nagydobrony ismert lehetett országosan is arról, hogy ott roma és magyar lakók közösen, saját kezdeményezésre fogtak útjaik, köztereik rendbetételére, mivel a 2014-es forradalom után tartós válságba került, az USA által támogatott ukrán rezsim ezt nem volt képes elvégezni. A közösségi kezdeményezést 2016-ban a magyar állam 30 millió forintnak megfelelő hrivnyával támogatta.

A Magyar Református Szeretetszolgálat korábban már gyűjtést rendezett az óvoda és az imaház rendbetételére. Baranyi Krisztina most viszont arra kéri az olvasókat, hogy a tönkrement magánház tulajdonosait is segítsék meg, az alábbi bankszámlaszámon járulhat hozzá bárki a felújításhoz, az ide érkező adományok egyenesen a családhoz kerülnek:

Horvát Szerhij Józsefovics
11773133-00962669
IBAN: HU46 117731330096266900000000
SWIFT: OTPVHUHB