Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többmilliós kárra százezret fizet a Mátrai Erőmű, és aláíratja, hogy nem lehet több kártérítési igény

Ez a cikk több mint 5 éves.

A HírTv készített riportot a Borsod megyei Mezőkeresztesen, ahol Sztankó Béla helyi lakos képviseli a helyi lignitbánya működéséből fakadó károkat elszenvedett lakókat. Sztankó 2014-ben fedezett fel először repedéseket a háza falán, majd kiderült, az épület süllyed. A férfi szerint a közeli lignitbánya kitermelési munkálatai okozzák a károkat.

A kitermeléshez nagy arányban vizet szivattyúznak a talajból, és emiatt 10 borsodi település házai vannak veszélyben – állítja  a helyi lakos, akihez már többen fordultak hasonló problémákkal.

Amikor Sztankó Béla jelezte a Mátrai Erőmű tulajdonában levő bükkábrányi lignitbányának a problémát, a cég saját szakértőt küldött hozzá, aki mindössze 109 ezer forintos kárt állapított meg. Hasonlóan jártak el Sztankó szomszédjával is, akinek 157 ezer forintot állapított meg a bánya szakértője. A hölgy az önkormányzattól 2000 forintot kapott, jelenleg vaspántokkal van aládúcolva a háza.

A cég a felajánlott 100 ezer forint körüli összeg fejében olyan papírt írat alá a károsultakkal, aminek értelmében további kártérítési igénnyel nem léphetnek fel a jövőben.

„A reklamációk többnyire idős, nyugdíjas, kisnyugdíjas emberektől érkeznek, és a százezer forint az egy iszonyúan nagy pénz valakinek, akinek van negyvenezer, ötvenezer, vagy a mi esetünkben kettőnknek van 164 ezer forint havi jövedelme, nyugdíja. Százezer forint nagy pénz, aláírták. Holott a kár nem 109, nem kétszázezer forint, hanem több millió”

– nyilatkozta Sztankó Béla.

A Mátrai Erőmű nem reagált a HírTv megkeresésére.

Forrás: HírTv
Címoldali kép: Wikimedia Commons