Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tusványos: az ellenzéki pártok elutasítják Orbán megosztó politikáját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ellenzéki pártok is reagáltak Orbán Viktor tusványosi beszédére, a DK szerint Orbán hadat üzent Európának, a Jobbik szerint a miniszterelnöknek inkább Magyarországgal, és az ország mindkét felének képviseletével kéne foglalkoznia, az MSZP több szolidaritást akar, az LMP pedig megdöbbent a putyinista politikán, míg a Párbeszéd szerint véget kell vetni a megosztó politikának.

Jobbik: Orbán Viktor tusványosi beszéde arra utal, hogy a kormányfőnek Magyarország sorsánál fontosabbak európai politikai ambíciói.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője szombaton az MTI-nek azt mondta: a kormányfő beszédében többször utalást tett arra, hogy magát európai vezetőként is el tudná képzelni.
Mirkóczki szerint Orbánnak „nem másokat kellene legyőznie, hanem saját démonait”.  Megfelelő alázattal kellene vezetnie az országot, és tudomásul venni, hogy a választók fele nem a Fidesz-KDNP politikájára szavazott – közölte. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy Orbán Viktor ne keverje össze a szolidaritást a lojalitással – fogalmazott Mirkóczki Ádám, aki szerint Orbán Viktor csak azzal szolidáris, aki hozzá lojális.

A szóvivő cinizmusnak nevezte a kormányfő azon szavait, miszerint a nyugati országokat nem is tartja demokráciának. Mirkóczki Ádám kiemelte: éppen Orbán Viktor volt az, aki a szólásszabadságot és a sajtószabadságot leépítette, és a demokrácia alapját jelentő közjogi intézményeket felszámolta.   Több olyan intézmény van – például a médiatanács, az Alkotmánybíróság vagy az ügyészség -, amely úgymond független, miközben „pártkatonákkal vannak tele” – jegyezte meg.

Párbeszéd: Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn tett ajánlata a megosztottságról, a kulturális határokról, a körülöttünk élő világ megismerése és megértése helyett a tőlük való elválasztásról szól.

Barabás Richárd szombati budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: egyetlen dologban értenek együtt Orbán Viktorral, mégpedig abban, hogy Magyarországot sikeres országgá kell tenni, ám szerintük erre nem alkalmas a kormányzat által követett út. Szerinte a miniszterelnök által gyakran emlegetett 2030-as évben éppen „az lesz a kérdés, ki az, aki kapcsolódni tud a többi emberhez, aki építeni tud a többi emberrel együtt, és ki az, aki elválasztja magát és az övéit a civilizációtól és a társadalomtól” – mondta.

Magyarország történelme alapján tudjuk, milyen leigázva, megalázva, kihasználva és céljaink megvalósításától elzárva élni, éppen ezért „a magyaroknak történelmi feladata nem az elszakadás, a riadt bezárkózás, hanem a nyitás”. Barabás Richárd hozátette Magyarország történelmi küldetése az, hogy a globalizálódó világban megtanítsa a világot arra, nem szabad elnyomni másokat, miként kell kapcsolódni másikhoz úgy, hogy mindenki megőrizhesse identitását, kulturális hétterét. Ehhez is szükség van a nemzetállamok fölé terpeszkedő multinacionális vállalatok tőkekoncentrációja elleni fellépéshez, mert azt csak közös nemzetközi fellépéssel lehet megfékezni – tette hozzá.

Demokratikus Koalíció: Orbán hadat üzent Európának, hadat üzent a magyar embereknek és hadat üzent a szabadságnak.

Rónai Sándor szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor totális európai politikai és kulturális konfliktusokkal, valamint nemzetállamok és régiók kulturális harcával terhelt Európa képét vetítette elénk. Szerinte teljesen világos, hogy a magyar miniszterelnök nem közös európai hazában hisz, hanem egy Magyarország vezette, keleties Közép-Európában gondolkodik – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Szerinte Orbán Viktor már nem nyugati, hanem keleti fővárosokat tekint példának, például Ankarát vagy Moszkvát, így a jövő évi európai parlamenti választás tétje is világos: „a harmincas évek nacionalista országát és világképét követő Európára, vagy pedig a Merkel és Macron vezette egységes, erős európai gondolkodásra szavazunk”.

A DK szóvivője szerint a miniszterelnök hazudott a menekültválságról, amelynek már vége van, így az EP-választás sem erről a témáról szól majd, hanem arról, hogy a jövő Európája képes lesz-e olyan teljesítményre, amellyel versenyre kelhet az Egyesült Államokkal vagy Kínával. „Nem kevesebb, hanem több Európára van szükség”, nem háborús eszmékre, hanem értő párbeszédre, nem felelősséget hangoztató Magyarországra, hanem partnerségre – mondta Rónai Sándor, aki szerint ha Magyarország élni és békében építkezni akar, „akkor Orbánnak buknia kell”.

LMP: döbbenetesek a kormányfő tusnádfürdői beszédének egyes részei

Az LMP-s Csárdi Antal szerint a török és az orosz elnök magasztalásával Orbán Viktor olyan politikát dicsér, amely kíméletlenül számol le a politikai ellenfelekkel – írja a Hír Tv tudósítása.

„Dicsérte Erdogan és Putyin rendszerét, és egyszerűen döbbenet ezt látni. Egy olyan rendszert dicsért és magasztalt föl a magyar miniszterelnök, ahol újságírókat gyilkolnak le, ahol újságírókat börtönöznek be, ahol olyan ellenzéki politikusokat, vagy a kormányzati mainstream véleménytől eltérő véleményformálókat sújtanak börtönbüntetéssel, vagy sok-sok hátrányos megkülönböztetéssel csak azért, mert mást gondolnak, mint ami az aktuális, mainstream kormányzati vélemény” – fejtette ki a képviselő.

MSZP: európai szolidaritásra van szükség

Tóth Bertalan a párt elnöke a Facebookon reagált Orbán Viktor beszédére. „Mi olyan Európát szeretnénk, amely együttműködik, olyan Európát szeretnénk, amely együtt fejlődik, olyan Európát szeretnénk, amely biztonságos, amely megvédi a határait, és a kihívásokra közös megoldásokkal válaszol.”

„Nemcsak a gazdasági együttműködés fontos, hanem az is, hogy az európai állampolgárok egymás iránti szolidaritása odavezessen, hogy felzárkózzunk és együtt élhessünk egy szolidárisabb, szociálisabb, boldogabb Európában.”

Forrás: MTI

Címlapkép: Tusnádfürdõ, 2018. július 27. Mirkóczki Ádám jobbikos országgyûlési képviselõ (b) és Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika társelnöke a Mit kezdjünk a kétharmaddal? címû fórum elõtt a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2018. július 27-én. MTI Fotó: Veres Nándor