Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Spanyolország megnöveli humanitárius erőfeszítéseit a menekülthelyzet kezelésére

Ez a cikk több mint 5 éves.

Magdalena Valerio spanyol munkaügyi, migrációs és társadalombiztosítási ügyekért felelős miniszter Madridban pénteken bejelentette, hogy országa még az idei évben 30 millió euróval növeli meg a Spanyolország partjaira érkező menekültek ellátásra fordítható összeget.

A spanyol kormány kabinetülésén született meg az elhatározás, hogy a Vöröskereszt és egyéb szervezetek bevonásával megerősítik a humanitárius jelenlétet a menekülthelyzet kezelésére.

Az andalúziai Cádiz városa mellett, Chiclana de la Fronterában új menekült-befogadó központot hoznak létre következő hónaptól, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a menedékkérőknek. A menedékkérők ügyintézését további háromszáz új kormánytisztviselő bevonásával szeretnék hatékonyabbá tenni.

Az elmúlt hetekben egyre több menedékkérő érkezik a spanyol partokra. Csak pénteken 35 csónakból 627 embert mentettek ki a tengeri mentők a Gibraltári-szorosban.

José Igancio Landaluce, Algeciras polgármestere nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a menedékkérők elszállásolása nem megoldott, sokan a kikötőkben veszteglő mentőhajókon kénytelenek akár több éjszakát is eltölteni.

Susana Diaz andalúz elnök azt szeretné, hogyha az összes autonóm közösség kollektíven kivenné a részét a terhek viseléséből, ezért a kormányfőt felkérte egy egyeztetés lebonyolítására az elnökök között.

Magdalena Valerio az európai közösség segítségére is számít a pénzügyi terhek enyhítésében, az Európai Uniótól több forrás biztosítását kérte.

Forrás: MTI
Címoldali kép: Wikimedia Commons