Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

1 millió forintra büntette a bíróság az uszodát, amely diszkriminálta az LMBTQ sportegyesületet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer (LMBTQ) Sportegyesület 2017 februárjában a Háttér Társaság támogatásával az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, mert a MoM Sport Uszodát üzemeltető cég elutasította, hogy úszósávot adjon bérbe nekik. A civilek a tizenharmadik alkalommal megrendezett Atlasz Sportnapra vették volna bérbe a sávot.

Az uszoda egész addig nyitott volt az együttműködésre, amíg meg nem tudta, hogy egy LMBTQ sportszervezetről van szó.

Az üzemeltető azzal érvelt, hogy a megnövekedett vendégszám állt az elutasítás hátterében, az EBH viszont már 2017 augusztusában megállapította, hogy a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok ezt egyáltalán nem támasztják alá.

Az eljárás során kiderült, hogy a cég az uszoda házirendjét a hatósági vizsgálatot követően, utólag írta át.

Az EBH határozata kimondta, hogy jogsértés történt és egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte az uszodát.

A XII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló Kft. azonban az EBH döntése ellen bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett, ám nem járt sikerrel: a bíróság mai napon hozott ítéletében az EBH határozatát helybenhagyta, így az uszodának ki kell fizetnie az egymillió forint bírságot és honlapjának nyitóoldalán közzé kell tennie a határozat szövegét.

„Bízunk benne, hogy a döntés hatása a konkrét eseten is túlmutat. Egyetlen köz- vagy magánintézmény sem utasíthatja el a sportolni vágyó LMBTQ embereket” – mondta Banach Nagy Milán, az Atlasz Sportegyesület ügyvivője.

Címlapkép: Csoszó Gabriella/FreeDoc
Címlapkép: Csoszó Gabriella/FreeDoc