Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az azonos nemű pároknak is jár a GYED

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy hivatalos panaszra válaszolva a Budapesti Kormányhivatal ma megerősítette, hogy a párok nemétől függetlenül jár a gyermekgondozási díj a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek. A kormányhivatal a Háttér Társaság jogi panaszára válaszolva ugyanitt elnézést kért azért a korábbi eljárási hibáért, amely során egy meleg pár ügyében csak a hivatalos örökbefogadó szülőnek folyósították volna a támogatást.

Ádám és Márton élettársi kapcsolatban élő meleg pár. 2018 elején úgy döntöttek, gyermeket fogadnak örökbe. Ezt most a hatályos magyar jogrend szerint örökbe fogadni azonos nemű pár nem, csak a pár egyik tagja egyénileg tud. Így a gyermek hivatalos gyámja Márton lett.

A pár azonban úgy döntött, közösen nevelik a gyereküket, így úgy döntöttek, háromhavonta váltják egymást. Éppen ezért Ádámnak is szüksége lett volna a GYED-re saját jogán. A kormányhivatal azonban első körben ezt elutasította, mondván, a támogatás csak a hivatalos gyámszülőnek jár.

A pár ekkor a Háttér Társaság jogsegély-szolgálatához fordult, akik panasszal éltek az eljárás miatt. Hivatkoztak egyrészt a tíz éve érvényben lévő bejegyzett élettársi kapcsolat intézményére, amely gyermeknevelés területén nem tesz különbséget a házasság és az élettársi viszony között, másrészt pedig az alapvető jogok biztosának korábbi, ezt kimondó álláspontjára.

A szervezet, amely 250 meleg és leszbikus biszexuális, transznemű, queer és interszex ember ügyeit kezeli, most végül sikerrel járt.

„Gyakran az érintettek sincsenek tisztában vele, hogy milyen széleskörű jogokat biztosítanak már ma is a jogszabályok a gyermeket nevelő azonos nemű pároknak”

–mondta Dombos Tamás a jogsegély-szolgálat munkatársa, hozzátéve, hogy:

„…teljesen jogos igény e családok részéről, hogy megszűnjön a jogszabályi diszkrimináció, és a gyermeket mindkét azonos nemű szülőjéhez jogi kapcsolat fűzze, amellyel a fenti jogértelmezési probléma is elkerülhető lett volna.”

(Háttér Társaság // Címoldali kép: Csoszó Gabriella, Freedoc)
Címlapkép: Csoszó Gabriella / FreeDoc