Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyel után az olasz kormány lesz Orbánék következő EU-s szövetségese?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az új olasz kormány még hivatalosan el se kezdett kormányozni, de máris sikerült vezető politikusainak egymásnak némileg ellentmondó nyilatkozatokat tenni az ország tervezett migrációs politikájával kapcsolatban, ráadásul mindössze két nap alatt. A koalíciós kormány által felvett iránytól függhet, Olaszország lesz-e Magyarország következő EU-s szövetségese.

Fotó: Giuseppe Conte, Luigi Di Maio és Matteo Salvini az új olasz kormányról egyeztet. / Giuseppe Conte Facebook oldala.

Hétfőn az „illegális bevándorlók” deportálásával kampányoló Matteo Salvini, a kormányzó szélsőjobboldali Liga vezetője és az ország új belügyminisztere „hosszú és szívélyes” telefonbeszélgetést folytatott Orbán Viktorral, amely után Salvini az olasz migrációs politika támogatójának nevezte a magyar miniszterelnököt.

Salvini szerint Orbánnal együtt fognak dolgozni az Európai Unió szabályainak megváltoztatásán.

„Azon dolgozunk, hogy kiépítsük a nyugalom és a biztonság, a béke hálózatát a terrorizmus elleni küzdelemmel” – nyilatkozta az olasz belügyminiszter.

Ezek után kedden az új olasz kormányfő, Giuseppe Conte a szenátus bizalmi szavazása előtti miniszterelnöki felszólalásában pont, hogy azt a hozzáállást kritizálta, amelyet többek közt a magyar kormány is képviselt a menekültválsággal kapcsolatban:

Conte szerint egyes országok „önző módon bezárkóztak”, ezáltal magukra hagyva a határállamokat, köztük Olaszországot is.

Éppen ezért az új kormány – legalábbis Conte szerint – azt fogja támogatni, hogy „az Európai Unióba érkező menedékkérőket automatikus és kötelező módon osszák szét a tagállamok között.”

Conte emellett arról is beszélt, hogy kormánya véget vet a „migrációs biznisznek”, azaz a „hamis szolidaritás leple alatt” anyagi haszonra szert tevő üzletágnak. Habár nem a szolidaritás leple alatt zajlott, de Rogán letelepedési kötvényprogramja egyeseknek (nem az államnak és nem is az állampolgároknak) kifejezetten nagy jövedelmet hajtott, tehát akár ez is jelenthetne problémát a szép új magyar-olasz barátság kialakulásában.

Giuseppe Conte keddi kijelentései ellenére jelenleg valószínűbbnek tűnik, hogy az EU migrációs politikájával kapcsolatban a magyar és az olasz kormány továbbra is több dologban fog egyetérteni, mint sem. Például mind a magyar, mind az olasz kormány, különböző indokokkal ugyan, de ellenzi az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgária migrációs javaslatát. A magyar kormány szerint a bolgár javaslat „meghívót jelent a migránsok számára”, mivel azt sugallja, „ha elég sokan jöttök, szét lesztek osztva, úgyhogy gyertek elég sokan.” Az olasz kormány szerint viszont a javaslat nem eléggé szolidáris az uniós határországokkal, ezért tervezik visszautasítani.

A bolgár javaslat értelmében csak akkor osztanák szét a tagállamok közt automatikusan a menekülteket, ha a 2015-öshöz hasonló méretű áradat érkezne. Ezen kívül azt is tartalmazza, hogy egy ország csak nyolc évig lenne felelős a határain belül regisztrált menekültért, amelynek letelte  után nehezebb lenne újabb menedékkérelemért folyamodni. Továbbá fokozott támogatást javasol a nagyobb terhet viselő uniós határországoknak.

Az MTI tudósítása szerint Giuseppe Conte miniszterelnöki felszólalásában kijelentette, hogy „nem vagyunk és soha nem is leszünk rasszisták!” Az a szövegből nem derül ki, hogy ezt pontosan kikre értette, kormányára vagy az olaszok összességére, mindenesetre az Orbánnal szívélyes beszélgetést folytató Matteo Salvini a választásokat megelőzően azzal kampányolt, hogy győzelme esetén a következő öt évben 500 ezer bevándorlót telepít majd ki az országból. Talán nem is túl meglepő, hogy pont vele kezdte Orbán a barátkozást.