Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közérdekű adatokat rejteget a Klebelsberg Központ, az Átlátszó feljelentette

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután az államosított közoktatásért felelős Klebelsberg Központ (akkor még KLIK) többmilliárdos közműtartozást halmozott fel, több tanár napokkal vagy akár hónapokkal megkésve kapta meg a fizetését. Az Átlátszó Oktatás 2015 augusztusában arról szeretett volna közérdekű adatigényléssel információt szerezni, pontosan hány tanárt érintett a fizetések elmaradása.

Az állami intézmény azonban annak ellenére sem válaszolt, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólította a válaszadásra, ezért az Átlátszó 2015 őszén beperelte a központot, ami ezek után egy ideig együttműködőnek tűnt.

Az első tárgyaláson (2016. február) megegyeztek, hogy március végéig kiadják a kért adatokat, amit még április közepéig sem teljesítettek, ezért a portál szerkesztői személyesen keresték fel az egyik illetékest, Magda Balázst, aki bármiféle érdemleges információ adás anélkül hátat fordított és kisétált a vészkijáraton, elmenekülve a kérdések elől.

A közpénzből fenntartott Klebelsberg Központ tehát a bíróság döntése ellenére teljesen elzárkózott, ezért az Átlátszó 2016 áprilisában újraindította a pert, júnisban pedig elsőfokon meg is nyerte azt. Az intézmény ugyan fellebbezett a döntés ellen, egy nappal lecsúszott a határidőről, így a végzés 2017. januárjában jogerős lett.

Most itt vagyunk az Átlátszó adatigénylése után majdnem 3 évvel, az utolsó jogerős ítélet után közel másfél évvel, és még mindig nem kerültek ki az igényelt adatok, ezért az Átlátszó újra feljelentette a Klebelsberget.

Az, hogy a Klebelsberg Központ rejtegetőzik, közérdekű adattal való visszaélést követ el, ez a vétség akár 2 évig terjedő szabadságvesztésel is járhat.