Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nógrádi György húzhat hasznot a honvédelmi költségvetés növeléséből?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tavaly januárban indította el a Honvédelmi Minisztérium a Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési programot, amire Simicskó István, akkori miniszter szerint azért volt szükség többek között, mert

„Új kihívásokkal kell szembenéznünk a terrorcselekmények, a migrációs válsághelyzet révén. Válaszokat kell adnunk arra, hogyan képzeljük el Magyarország biztonságának garanciáit a mai változó nemzetközi környezetben”.

Az új kihívások közé tartozhat most már az is, hogy pontosan hogyan is osszák el azt a 80 milliárd forintot, amivel a tárca jövőre megnöveli a program költségvetését. A forrásnövelést Németh Szilárd jelentette be tegnap reggel az M1 reggeli műsorában. A minisztérium államtitkára hozzátette, hogy a honvédelmi költségvetés 2024-re duplájára fog emelkedni, és a hazai fegyvergyártást is beindítják.

Ez utóbbi hírnek bizonyára örülhet a kormány biztonságpolitikai alapembere, Nógrádi György, illetve barátai és üzletfelei. A Fidesz lelkes támogatója épp tavaly szeptemberben lett vezetőségi tag a nem sokkal korábban,

pár hónappal a fejlesztési terv beindulása után gründolt Magyar Haditechnikai Fejlesztő és Gyártó Zártkörűen Működő Részvénytársaságban (ezt korábban a Magyar Narancs szúrta ki).

A cég kispesti címén többek közt egy másik hadianyag-gyártó cég, a Future-Force is fellelhető, melynek tulajdonosai Nógrádi üzlettársai az MHFGY Zrt.-ben.

Kisebb kihívás lesz persze a kormánynak eldönteni, hogy melyik holdudvar-csoportnak osszon az adómilliárdokból, mint az állampolgároknak az, hogy minderről értesüljenek: a kormány ugyanis előszeretettel mentesít közbeszerzés alól akár több száz milliárdnyi költést is, ha hivatkozhat a „honvédelem érdekeire”.

Címlapkép: Benkő honvédelmi miniszter a pecsenyés sátornál (Magyar Honvédség Facebook oldala)