Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Virágzik az emberkereskedelem Magyarországon: rengeteg az áldozat és az emberrabló is

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Europol adatai szerint Magyarország az emberkereskedelem áldozatainak és elkövetőnek számát tekintve is Európa három legérintettebb országa közé tartozik. A Nemzetközi Migrációs Szervezet kutatásai alapján évente 5-20 ezer fő esik kényszerprostitúció, 10-40 ezer fő pedig munkacélú kizsákmányolás áldozatává. Az ilyen esetek megelőzésének céljából a szervezet az Országos Rendőr Főkapitánysággal összefogva indította el Ne hagyd! címmel kampányát.

Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársa szerint fontos tudatosítani, hogy az emberkereskedelem különböző formái bárkit érinthetnek, mivel a közhiedelemmel ellentétben a szexuális, illetve munkacélú kizsákmányolás nem a kiszemelt alany elrablásával, hanem önkéntes beleegyezéssel történik.

Az áldozatok például egy kecsegtető ajánlat, magas fizetéssel járó külföldi munkalehetőség, vagy irreálisan tökéletes párkapcsolat reményében bízzák magukat, teljes vagyonukat és irataikat az emberkereskedőkre.

A szervezet készített egy társadalmi és online tudatosságot felmérő reprezentatív kutatást is, mely szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka gondolja úgy, hogy kizárólag erőszakos bűncselekmény, emberrablás útján válhat valaki emberkereskedelm áldozatává.

A válaszolók 40 százaléka fenntartások nélkül jelentkezne például olyan álláshirdetésre, amelyből nem derül ki a cég neve, vagy olyan külföldi munkára, amihez nem szükséges az idegen nyelv ismerete.

A kampány része két kisfilm is, melyek közül az egyik a főleg 14-20 év közötti alacsony iskolázottságú nőket érintő szexuális kizsákmányolás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ahogy az a kisfilmben is látszik, az emberrabló a nő bizalmába férkőzik, szerelmet, párkapcsolatot imitál vele, majd a nő önszántából, mit sem sejtve utazik vele külföldre, ahonnan már nem tud szabadulni.


A másik kisfilm a 30-50 éves, alacsony iskolázottságú munkanélküli férfiakat tartja a másik potenciálisan veszélyeztetett csoportnak. A kisfilmen látható férfi elkeseredett, nem talál munkát, ekkor megjelenik valaki az életében, aki egy olyan külföldi munkalehetőségről beszél neki, amihez nem kell nyelvet beszélnie, de még a kiutazást, a szállást, az étkezést sem kell kifizetnie. Azonban a „munkáltatói” elveszik minden iratát és gyakorlatilag ingyen dolgoztatják.

A kampány honlapján további információk találhatók a a megelőzés, a segítségkérés, valamint a segítségnyújtás lehetőségeiről.