Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amnesty International: az európai kormányok bűnrészesek a menekültekkel szembeni jogsértésekben

Ez a cikk több mint 5 éves.

A legfrissebb adatok szerint egyre több migráns és menekült van idegenrendészeti őrizetben Líbiában, dacára annak, hogy 2017 októberében a Nemzetközi Migrációs Szervezet  (IOM) humanitárius célú evakuálásai után jelentősen csökkent a fogvatartottak száma – közölte szerdán kiadott közleményében az Amnesty International.

A jogvédő szervezet becslése szerint szerint csak az elmúlt két hónap során legalább 2600, a tengeren elfogott embert vittek vissza, és zártak idegenrendészeti központokba. Ami pedig csak 2018 áprilisát illeti, a partiőrség 1485 nőt, férfit és gyereket fogott el a tengeren és szállított vissza Líbiába, vagyis velük együtt az év első négy hónapjában elfogottak száma már közel 5000 az IOM statisztikája szerint.

Az IOM  csak idén 5620 embert mentett ki Líbiából az „önkéntes” visszaküldési programjuk keretében, amely lehetővé tette, hogy az emberek az idegenrendészeti börtönökből visszamenjenek a szülőföldjükre. Miközben a program sokak életét megmentheti, sok nemzetközi védelemre szoruló embert arra kényszeríthet, hogy visszatérjen az otthonába, ahol súlyos jogsértések áldozata lehet.

Az Amnesty International szerdán kiadott közleményében bűnrészesnek nevezi az európai kormányokat a menekültek és migránsok ellen elkövetett jogsértésekben, mivel aktívan támogatják a líbiai hatóságokat, hogy minél több embert fogjanak el és szállítsanak vissza a líbiai börtönökbe.

2016 vége óta ugyanis az EU tagállamai – elsősorban Olaszország – több olyan intézkedést vezetett be, amellyel igyekeztek lezárni a Líbiából induló, a Földközi-tenger középső részén át tartó migrációs útvonalat. Ennek keretében megnövelték a líbiai partiőrség kapacitásait, hogy minél több menekültet és migránst foghassanak el és szállíthassanak vissza.

„Az EU szemet huny a szenvedésük felett, amikor a kegyetlen bevándorlási politikája keretében kiszervezi a határvédelmi feladatokat Líbiának” – mondta Heba Morayef, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

„Az európai vezetők nem sajnálják a fáradtságot, hogy támogatást nyújtsanak a líbiai hatóságoknak abban, hogy minél több embert fogjanak el a tengeren. Ezzel egyenesen visszaküldik őket azokba az idegenrendészeti fogdákba, amelyek hírhedtek a kínzásokról és más jogsértésekről. Senkit sem lenne szabad visszaküldeni Líbiába” -tette hozzá Morayef.

Az Amnesty becslései szerint jelenleg legkevesebb 7000 menekült és migráns lehet ezekben a táborokban. A líbiai hatóságok szerint márciusban „csak” 4400 ember volt őrizetben, vagyis számuk rohamosan nő.

(Forrás: Amnesty International)