Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Soros-alapítvány Berlinbe megy, felkészül a CEU

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár a sajtóban eddig csak lebegtették, miután tegnap Rogán Antal a bizottsági meghallgatáson szigorított Stop Sorosról beszélt, ma reggel az Open Society Foundations (OSF) honlapján Patrick Gaspard, az OSF elnöke bejelentette, a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti irodáját Berlinbe költöztetik.

Korábban a Soros-alapítvány szóvivője, Csontos Csaba csak „erős opcióként” jellemezte a költözést, a mostani álláspont szerint azonban „a fokozódó politikai nyomás és a jogszabályi környezet megváltozása” miatt mégis a váltás mellett döntöttek.

A budapesti irodában mintegy 170 ember dolgozik, a Mérce információi szerint a költözés már a következő hetekben megkezdődhet.

A Stop Sorosról Rogán Antal annyit árult el, hogy már június első hetében a parlament elé kerülhet, a hetedik alkotmánymódosítással együtt.

És miközben az OSF már döntött, Michael Ignatieff, a CEU rektora a Washington Postnak nyilatkozott, méghozzá arról, hogy ha nyárig nincs megállapodás, akkor az egyetem Bécsbe költözik.

A rektor szerint ugyan nyitott az egyetem kampuszt Bécsben és New Yorkban is, ám a magyar kormány még mindig nem árulta el, hogy ezzel teljesítették-e a kiszabott feltételeket. Így viszont Ignatieff szerint félő, hogy a CEU egyre kevésbé lesz vonzó a diákok számára, nem lesznek hallgatóik, és elkezdenek elvérezni.

„Nem tölthetünk még egy tanévet bizonytalanságban” – jelentette ki a rektor.

Amennyiben a magyar kormány nem adja meg a CEU-nak a működési engedélyt, akkor az EU történetében először kényszerül egy akkreditált egyetem távozni egy adott országból. Mindez, azzal együtt, hogy az elmúlt évek kormányzati nyomásának hatására a Soros-alapítvány is a távozás mellett döntött, jól példázza, hogy a magyar kormány akár a végletekig is hajlandó elmenni, hogy gyűlöletpropagandáját terjessze, és ezáltal elvonja a figyelmet arról, hogy kormányzása nem a magyar emberek érdekeit helyezi előtérbe.

Jól példázza ezt egyébként a Magyar Idők egyik, szintén ma reggel megjelent írása, melyben a jogász szerző azt olvassa a Soros-alapítvány fejére, hogy olyan szervezeteket támogatott, mint például a TASZ, a Háttér Társaság, a Szexmunkások Emberi Jogaiért Alapítvány vagy éppen a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület. Hogy a Civil Kollégium Alapítványról már ne is beszéljünk.

És valóban: ezek a szervezetek olyan sérülékeny csoportoknak nyújtanak segítséget (kezdve az LMBT-közösségtől egészen a menekültekig), amely csoportokra a magyar kormány csak akkor fordít figyelmet, ha ellenséget kell gyártania, ám támogatásukat nagylelkűen meghagyja a sokat szorongatott civil szervezeteknek. A Magyar Időkben publikáló jogász szerző szerint nemzeti érdek a Stop Soros elfogadása. Valójában azonban ennek pont az ellenkezője igaz, a nagy kérdés pedig az lesz: a Soros-alapítvány távozása után mi lesz ezeknek a civil szervezeteknek, és az általuk segített sérülékeny csoportoknak a sorsa?

Frissítés:

Délelőtt a CEU sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írják, az egyetem „továbbra is elkötelezett amellett, hogy a kutatásban és oktatásban vállalt misszióját Budapesten folytassa, ahol 26 éve van az otthona.” Mint írják, az utóbbi időben biztató jeleket láttak, április 13-án például magas rangú magyar tisztviselők küldöttsége látogatta meg a CEU amerikai oktatási helyszínét a New York állambeli Bard College-ban, és megbeszéléseket tartottak a CEU vezetőségével. A megbeszéléseken New York Állam Oktatási Hivatalának képviselői is részt vettek.

„A találkozó alapján biztosak vagyunk abban, hogy Egyetemünk maradéktalanul teljesíti a lex CEU amerikai oktatási tevékenységet előíró feltételét. A helyzet rendezéséhez már csak egy lépés szükséges, az, hogy Magyarország kormánya aláírja a 2017 szeptemberében New York állammal közösen véglegesített megállapodástervezetet” – fogalmaznak a közleményben.

„A CEU teljesítette a lex CEU által meghatározott kötelezettségeit. Most itt az idő, hogy Magyarország kormánya is megtegye ugyanezt” – ezt pedig már Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora mondja. „A CEU nem kezdhet még egy tanévet ilyen bizonytalan jogi helyzetben. Felszólítjuk a kormányt, hogy a megállapodást haladéktalanul írja alá.”

(Index/444/Mérce)