Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A sajtóból értesült az On The Spot stábja, hogy nem folytathatják a köztévén

Ez a cikk több mint 5 éves.

Cseke Eszter és S. Takács András az On The Spot Facebook-oldalán néhány órája közölte a hírt: az MTVA 2019-től nem tart igényt a munkájukra. A páros 9 évadon át készített Magyarországon egészen egyedülálló dokumentumfilm-sorozatot, ami 3 évad erejéig a Spektrumon, később pedig a Duna TV-n volt látható.

Bejárták a világot az Északi-sarkkörtől Gázán át Burmáig, és ami a legfontosabb: megmutatták a valóságot a világ minden táján, ami sokszor megrázó képsorokkal, történetekkel, éles helyzetekkel járt. Munkájukért sok más mellett megkapták a legnagyobb filmeknek járó európai elismerést, az Arany Nimfát, itthon pedig Prima Primissima és Pulitzer Emlékdíjat nyertek.

Ennek ellenére borzasztóan méltatlan módon értesültek arról, hogy a Duna TV nem köt velük szerződést a tizedik évadra. A páros tegnap éjjel érkezett New Yorkba a közszolgálati televíziók nemzetközi fesztiváljára, amely a világ legkiemelkedőbb közszolgálati műsorait szemlézi, ugyanis ők képviselik Magyarországot a fesztiválon.

A hosszú repülőút után bekapcsolták telefonjaikat, ekkor értesültek a sajtóból, hogy a sorozatuknak nem lesz következő évada, legalábbis a köztévén biztos nem.

Ezután nézték csak meg e-mail fiókjukat, ahol már várta őket a sajtóközlemény előtt pár órával elküldött hivatalos levél is a sajnálatos hírről.

Az MTI közleményében a Duna Médiaszolgáltató Zrt. és az MTVA megköszöni a stáb eddigi együttműködését, a közösen létrehozott évadokat és a sikereket. Kiemelik, hogy az alkotók mindvégig szabadon, saját tematika alapján dolgozhattak, ám most lezárul egy korszak, mivel a megrendelők idejét látták egy rövidebb- hosszabb szünetnek, „aminek remélt eredményeként – esetleges visszatérést követően – ismét közönségcsalogató programmá válhat a Cseke-S. Takács alkotópáros mozija.”

A szakítás oka a közlemény szerint következő:

„A világ, a bennünket körülvevő világ is, jelentősen megváltozott, s a magyar közmédia – a dokumentum-sorozatra szánt forrását – a következő egy-két évadban egy más tematikájú sorozatra kívánja fordítani, amely elsősorban a közép-, a kelet- és a dél-európai kisebbségek sorsával, élethelyzeteinek és lehetőségeinek bemutatásával foglalkozik.”

Az alkotók a sorozat Facebook-oldalán búcsúznak – bár úgy tűnik, nem végleg:

„Pont jövőre lesz 10 éve, hogy két kiskamerával elkezdtük az On The Spotot, és mivel Magyarországról a legtöbbet a Duna Tv fektette a dokumentumfilm-sorozatunkba, ezúton is szeretnénk megköszönni az együttműködést, hogy szabadon, függetlenül és méltósággal dolgozhattunk az elmúlt években.”

– írják.

Végül bizakodóan hozzáteszik:

„Biztosak vagyunk benne, hogy valamilyen formában 2019-ben is folytatódik majd az On The Spot, megünnepeljük a tizedik évet, azt a rengeteg emberi történetet és nagy pillanatot, amit a szereplőinkkel átélhettünk, átélhettetek.”

Az On The Spot kilencedik évadára még érvényes szerződésük van a csatornával, az utolsó epizódot épp a filmfesztivál után forgatják majd Észak-Amerikában, az új és egyben (egyelőre) utolsó évad ősszel lesz látható.

(Címlapkép: Facebook)