Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baloldali előválasztásról tárgyalnak az időközi önkormányzati választások előtt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Múlt héten tárgyalóasztalhoz hívta az MSZP-s Horváth Csaba a Demokratikus Koalíciót, az LMP-t, a Párbeszédet, a Momentumot, a Liberálisokat és még a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is, hogy két budapesti kerületben, a XV.-ben és a VIII.-ban tartandó időközi önkormányzati választások előtt előválasztást tartsanak a baloldalon. A Jobbikot nem hívták meg arra hivatkozva, hogy Budapesten nélkülük is tud győzni egy baloldali jelölt. A Népszava információi szerint a tárgyalást szerdán tartják.

A nyolcadik és a tizenötödik kerületben azért kell időközi választást tartani a 2019-es önkormányzati választások előtt, mert polgármestereik, Kocsis Máté és Hajdu László parlamenti mandátumot szereztek az országgyűlési választásokon, így korábbi pozícióik betöltetlenek maradnak.

A nyolcadik kerületi, azaz a józsefvárosi időközi választás időpontja már nagyon közel van, július 8-ra írták ki.

A szocialisták szerint emiatt különösen fontos, hogy az ellenzéki pártok gyorsan megállapodjanak egy esetleges összefogásról, hogy közös jelöltet tudjanak állítani a fideszessel szemben.

Még egyik kerületben sem tudni, kit állít a Fidesz, de Józsefvárosban valószínűleg Sára Botond, Kocsis Máté korábbi kabinetfőnöke indul majd a polgármesterségért.

Horváth Csaba szerint nem tette boldoggá a többi pártot az előválasztás ötletével, „de a cél ettől függetlenül még ugyanaz: egy jelölt álljon majd a Fidesz indulójával szemben. Még egyszer nem fordulhat elő, hogy a választások előtt egy nappal még mindig a visszalépésekről egyezkednek a pártok” – nyilatkozta a Népszavának.

Az előválasztások arra köteleznék a résztvevőket, hogy ha egy párt jelöltje veszít rajta, akkor visszalép a győztes javára és támogatja a kampányát is. Mindkét kerületben lenne egyébként esélye egy közös baloldali jelöltnek a Fidesz jelöltjével szemben, azonban a szűkös határidő – legalábbis a józsefvárosi választás esetében – mindenképp kérdésessé teszi az előválasztás esetleges sikerességét.