Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elköltözik Soros György alapítványa Budapestről

Ez a cikk több mint 6 éves.

Patrick Gaspard, a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSI) elnöke csütörtökön bejelentette: a szervezet bezárja budapesti irodáját, és Berlinbe költözik.

A Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működött Magyarországon: az alapító Soros György ekkor hozta létre a Magyar Soros Alapítványt. Magyarország akkor még mindig a kommunista egypártrendszer uralma alatt állt, de az új alapítvány ösztöndíjakat tudott nyújtani magyarok számára, akik így lehetőséget kaptak külföldi utazásokra és tanulmányokra.

Az alapítvány ezen kívül könyvtárakat és tudományos kutatásokat is támogatott anyagilag. 1989-ben enyhült a kormányzati kontroll, így az alapítvány már újonnan alakult civil szervezeteket és médiacsoportokat is támogatni tudott, miközben a magyarok az 1990 májusában tartandó szabad választásokra készültek.

A kommunista rezsim bukása után a támogatási tevékenység már az oktatásügyi és egészségügyi reformra is kiterjedt, és mindemellett azoknak a magyaroknak is segítséget nyújtott, akik az új keletű piacgazdaság megpróbáltatásaival küszködtek.

(via 444)