Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghalt Barbara Bush

Ez a cikk több mint 6 éves.

A volt first lady krónikus légúti betegséggel, szívelégtelenséggel és pajzsmirigy betegséggel küzdött, végül hosszas kórházi kezelés után visszautasította az orvosi kezeléseket, 92 éves korában, houstoni otthonában elhunyt.

Barbara Bush és az Egyesült Államok 41. elnöke, George H. W. Bush házassága 73 éven át tartott, hosszú házasságuk során Barbara mindig férje mellett állt. Az asszony szerte az Egyesült Államokban köztiszteletnek és közszeretetnek örvendett, ugyanis rézt vett több jótékonysági szervezet munkájában, és alapítványt hozott létre a gyermekek olvasási készségének fejlesztéséért, az olvasás megszerettetéséért.

„Úgy érzem, ha tudunk és szeretünk olvasni, az segít bennünket a társadalmat mardosó megannyi gond megoldásában is.”

– írta 1994-ben megjelent memoárjában. Felszólalt a nők jogai mellett és azt is kijelentette, az abortuszt nem szabadna politikai kérdéssé tenni. Hosszú betegsége alatt is aktívan gyűjtött pénzt jótékony célokra.

Rajta kívül csak egy olyan first lady volt az Egyesült Államok történetében, akinek a férje, majd a fia is elnök lett. A most 93 éves George W. Bushsal hat gyermekük és tizenhét unokájuk született.

A család által kiadott közlemény hangsúlyozza:

„Aki ismeri őt, az jól tudja, hogy Barbara Bush sziklaszilárdan szállt szembe gyengülő egészségi állapotával, és – rendíthetetlen hitének köszönhetően – nem önmagáért, hanem másokért aggódik. Imádott családja veszi őt körül, és örömmel fogad minden kedves, bíztató üzenetet, minden  érte mondott imádságot”.

Unokája, Jenna Bush – George W. Bush egyik lánya – a héten az NBC televízió reggeli műsorában könnyes szemmel beszélt nagyanyjáról, akit „igazi harcosnak” és „a világ legjobb nagymamájának” nevezett.

(MTI)