Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Horvátországban rendkívüli állapot alakult ki az elvándorlás miatt – jelentette ki az államfő

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az elvándorlás miatt rendkívüli állapot van a Horvátországban – jelentette ki kedden Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, aki többször bírálta már a kormányt amiatt, hogy nem tesz meg mindent a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállításáért.

„A fiatalok elhagyják Horvátországot a jobb élet reményében. Amikor nemrég arról beszéltem, hogy konkrét demográfiai intézkedésekre van szükség, azt mondták túlzásokba esem. Horvátországból csak tavaly 80 ezer ember költözött el. Mi ez, ha nem rendkívüli állapot, amely rendkívüli intézkedéseket követel?” – vetette fel az államfő.

Grabar-Kitarovic szerint az állami vezetők elsődleges feladata, hogy megteremtsék a feltételeket a tisztességes élethez. Konkrét cselekvési tervre van szükség szerinte a népesség megújításához, nem újabb stratégia kidolgozására – vélekedett.

„Azt kérem a kormánytól és a parlamenttől, hogy teljes mértékben szenteljék magukat ennek a kérdésnek” – húzta alá.

Horvátország jó ideje küzd demográfiai problémákkal. A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly a közel 4 millió lakosú országban 17,6 ezerrel több ember halt meg, mint ahány született. A II. világháború óta ez a legnagyobb természetes fogyás – ráadásul ha hozzáadjuk a 2017-ben kivándoroltak számát, akkor összesen 58 ezerrel csökkent az ország lakosságszáma.

Ha hinni lehet a sajtóértesüléseknek, 1996 óta az ötödik demográfiai stratégia kidolgozására készül a kormány, ám eközben a korábbiakat sem sikerült megvalósítaniuk, ugyanis az elmúlt több mint két évtizedben minden új kormány új terveket dolgozott ki, de egyiknek sem sikerült érvényt szerezniük.

2013-ban Horvátország csatlakozott az Európai Unióhoz, így lakosai számára korlátozottan ugyan, de megnyílt az uniós munkaerőpiac, az azóta eltelt években pedig egyre több fiatal hagyja el az országot, hogy Nyugat-Európában próbáljon szerencsét.

A kivándorlás úgy tűnik, megállíthatatlan, Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik a friss adatok szerint, a probléma hatására pedig immár a nyugdíjrendszer, a munka- és egészségügyi rendszer összeomlása is egyre fenyegetőbb veszéllyé válik.

(MTI)

Címlapkép forrása: Pixabay