Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Együtt jelöltje tudná legyőzni a Fideszt a XVI. kerületben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Egy héttel az országgyűlési választás előtt újabb, közadakozásból készített közvéleménykutatással jelentkezett a Közös Ország Mozgalom. A Budapest 13. választókerületben a felmérés szerint volna esély legyőzni a Fideszt, de erre leginkább csak Vajda Zoltán, az Együtt jelöltje képes, a többi ellenzéki visszalépése esetén. A többi jelöltnek akkor sem lenne esélye, ha egyedül állnának Szatmáry Kristóffal szemben.

A szóban forgó választókerület a XVI. kerületet, és a XIV. kerületből Alsórákost és Kiszuglót foglalja magában. A választókerület 2014-ben a szoros helyek közé tartozott: a Fidesz az országos átlagánál kicsit gyengébben szerepelt (41.6%), a Karácsony Gergelyt indító Összefogás pedig jóval a szövetség országos eredménye fölött (38.2%). Az LMP 6.2%-ot, a Jobbik 11.3%-ot szerzett.

A Fidesz-KDNP színeiben április 8-án az a Szatmáry Kristóf újrázna, akiről nemrég derült ki, hogy az MKB Bank egészség-, nyugdíj- és önsegélyező pénztárának igazgatótanácsában havi 2.5 millió forintos titkos jövedelemre tesz szert.

A Závecz Research felmérése azt nézte meg, hogy melyik ellenzéki jelöltnek mekkora esélye lenne Szatmáryval szemben, amennyiben egyedül maradna állva a kihívók közül. A szcenáriók könnyen összevethetőek, hiszen a kutatás szerint akár a DK-s, akár az Együttes, akár a Jobbikos, akár az LMP-s állna ki egyedül Szatmáry ellen, a fideszes 37%-ot kapna. Abban viszont volna különbség, hogy hányan támogatnák az ellenzéki jelöltet, és hányan maradnának otthon.

A jelöltek az egyes összevetésekben a következő támogatottságokra számíthatnának Szatmáryval szemben:

  • Vajda Zoltán (Együtt): 39%
  • Nemes Gábor (DK): 35%
  • Mizsei László (LMP): 32%
  • Hollai Gábor (Momentum): 31%
  • Tokody Marcell (Jobbik): 26%

A felmérésből tehát az derült ki, hogy az ellenzéki jelöltek közül Budapest 13. választókerületében egyedül Vajda Zoltán tudna egyéni mandátumot szerezni, ha egyedül állna szemben Szatmáryval.

Kérdés persze, hogy lesz-e egyáltalán visszalépés a választókerületben. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje pénteken az ATV-ben azt mondta, fontos választókerületekben lehetnek még visszalépések, a 2014-es Összefogás pártjai közötti megegyezés tehát nem elképzelhetetlen. Az LMP, és különösen a Jobbik részéről való visszalépés viszont kevéssé elképzelhető. Így elmondható, hogy egy – leginkább DK-s – visszalépés mellett is az ellenzéki szavazók jelentős átszavazasára, és/ vagy nagyon magas részvételére is szükség volna ahhoz, hogy a választókerületben ellenzéki győzelem szülessen.

A Závecz Research által készített felmérés a fentiek mellett azt is megállapítja, hogy a választókerületben a választópolgárok fele kormányváltást szeretne, és csak 32% szeretné a kormány maradását.

A Közös Ország Mozgalom kutatásáról és a kutatás módszertanáról itt olvashatsz részletesen.

(Címoldali kép: Vajda Zoltán facebook-oldala)