Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titokban keresett havi két és félmillió forint pluszpénzt Szatmáry Kristóf fideszes képviselő

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem vallotta be Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, hogy havi 2,5 millió forintos jövedelmét, amelyet a Mészáros Lőrinc és Matolcsy György körébe tartozó MKB Bank egészség-, nyugdíj- és önsegélyező pénztárának igazgatótanácsa révén keres – írta a 24.hu.

A korábban boltjaiban feketén foglalkoztatott dolgozók miatt botrányba keveredő kormánypárti honatya 2016 márciusában lett igazgatótanácsi tag és rögtön elnök is, és ugyan akkor 20 ezer forintos tiszteletdíjáról képviselői összeférhetetlenség okán lemondott, egy ügyes trükkel mégis komoly fizetésre tett szert.

Az igazgatótanács ugyanis 2016 decemberében személyi biztosítást kötött Szatmáry Kristóf javára, amely havi 1 milliós kifizetéssel járt.

Az ügyes trükkel Szatmáry jogilag elkerülte, hogy képviselői fizetésével a banki jövedelme összeférhetetlenné váljon.

Szatmáry Kristóf ugyanakkor nemcsak ezzel keresett komoly pénzt az MKB egészségpénztáron keresztül, reprezentációs költségekre az igazgatótanács évi egymillió forintot bocsátott rendelkezésére, ingyen mobiltelefont kap, amelynek számláit a pénztár állja, ingyen laptop és az internethasználat költsége is megilleti őt de utazási költségeit is fizetik, ha Budapesten a pénztárral szerződött taxiscéget veszi igénybe.

Lehetősége nyílt ezenkívül 12 milliós beszerzési árig gépkocsit is biztosíthatnak neki, Szatmáry azonban a hírportál szerint egyelőre ezt a privilégiumot még nem vette igénybe.

Úgy látszik azonban, ez sem volt elég, Szatmáryt ugyanis a már ismert módon, ugyancsak 2016 utolsó heteiben, az MKB Nyugdíjpénztár igazgatótanácsába, és rögtön elnöki pozíciójába is választotta annak közgyűlése. Ezen keresztül újabb 1 millió forintos költségtérítési lehetőséghez jutott.

Az előző pénztárhoz hasonló módon itt is biztosítást kötöttek az új elnöknek, ennek összege eredetileg ugyancsak 1 millió forint volt, ezt azonban 2017 novemberétől 1,5 millió forintra emelték.

Így pár hónapja Szatmáry képviselő már összesen havi 2,5 millió forintnyi bújtatott pluszjövedelemre tehetett szert a pénzintézeten keresztül, miközben képviselői jövedelmét, parlamenti költségtérítését is megtarthatta. Emellett összes igénybe vehető utazási, telefon-, internet- és szállás-költségtérítése évente 3 millió forintot tesz ki.

A 24.hu kérdéseire a Fidesz elárulta, Szatmáry Kristóf jogilag nem kaphat tiszteletdíjat gazdasági tevékenységéért, mert a törvény tiltja, hogy parlamenti képviselő ilyen összeférhetetlen módon jusson plusz jövedelemhez.

Ahogy a 24.hu is jelzi, Szatmáry Kristóf tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatában ezeket a pénzeket nem tünteti föl, csupán 224 ezres képviselői havi illetményét, illetve a kereskedelempolitika miniszteri biztosaként neki járó havi 784 ezer forintott tüntette fel, emellett pedig értékpapírokban tartott 7,6 millió forintos megtakarítását, valamint egy 34 millió forintos tartozást vallott csupán be.

Az online lap munkatársai annak ellenére nagyon nehezen jutottak hozzá a Szatmáry különjövedelmeiről szóló közgyűlési határozatokhoz, hogy egyik kollégájuk az egészségpánztár tagja is volt. Amikor, tagdíjfizetőként kérte az iratokat, az újság beszámolója szerint először titoktartási nyilatkozatra kötelezték volna, majd a határozatok számát megmutatva annak szövegét kitakarták előle, holott az alapszabályban a 30 napon túli betekintés is rögzítve van. A 24 végül a cégbíróságon tekinthette meg az erről szóló okmányokat.

A Fidesz szerint azonban Szatmáry nem titkolt el semmit, sőt azt írták válaszul, hogy összes jövedelme szerepel a minsizteri biztos vagyonnyilatkozatában is.

(Címoldali kép: Fidesz.hu)