Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Liberális időkapszula, avagy így kért ösztöndíjat Orbán Viktor Soros Györgytől

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megtalálta és közölte Orbán Viktor Soros György alapítványának címzett 1988-as önéletrajzát és motivációs levelét a L’Express című francia hetilap. A dokumentumban az akkor 25 éves jelenlegi miniszterelnök ösztöndíjat kér, hogy politikai tanulmányokat folytathasson az Oxfordi Egyetemen.

Orbán Viktor motivációs levelében részletesen ír kutatási témájáról, azaz a társadalmi önszerveződésről, amelyből a lengyel példa alapján szakdolgozatát is írta. Ennek bemutatása során leírja, hogy a politikatudósok a magyar társadalom 80-as évekbeli változásait gyakran a „civil társadalom újjászületésként értékelik”.

Ezután megemlíti, hogy a lengyel példán felbuzdulva a magyar civil mozgalmak magas szinten alkalmazták az Új evolucionizmus vívmányait, amelynek következtében lehetővé vált, hogy a társadalom és az állam szférái szétváljanak egymástól, és

a civil társadalom a diktatúrától a demokrácia felé tartó átmenet legfőbb elemévé váljon.

 

La note envoyée par Viktor Orban à la fondation George Soros

En 1988, alors âgé de 25 ans, Viktor Orban a effectué une demande de bourse pour étudier les sciences politiques à Oxford auprès de la fondation George Soros. Le milliardaire philanthrope, d’origine hongroise, est devenu la principale cible politique du Premier ministre hongrois.

 

Orbán annak reményében jelentkezett az oxfordi képzésre, hogy ott „a híres elemzési módszerek segítségével megfelelő elméleti kereteket alkothasson a magyarországi folyamatok leírására”.

Mint a levélben fogalmaz, „Magyarországon a civil társadalom elmélete Hegelen és Marxon keresztül vált ismertté. Érdekelne, hogyan közelítik meg a kérdést az angol liberális hagyomány szerint”, és mint írja, „Rendkívül fontos oxfordi kutatókkal lenne módom megismerkedni.”

A L’Express rámutat: Orbán már 1988-ban is tökéletesen tisztában volt a civil társadalomban mint a politikai hatalom ellensúlyában rejlő potenciállal:

„Elképzelhető, hogy Közép-Kelet-Európában a diktatúra felől a demokrácia felé való átmenetnek lehetünk szemtanúi. Ezen átmenet része a civil társadalom újjáéledése.”  – írja a későbbi miniszterelnök. Egy másik megállapítása is furcsa aktualitást nyer harminc évvel később: „Úgy látom, hogy Közép-Kelet-Európa egészében változás figyelhető meg az állam és a társadalom viszonyában.”

A motivációs levél elérte célját, és Orbán Viktor körülbelül 10 000 dolláros ösztöndíjat szerzett, így Angliába utazott, ám nem maradt pár hónapnál tovább: 1990 januárjában hazatért, hogy részt vehessen az első posztszocialista parlamenti választásokon.

A L’Express az aktualitások tükrében igen ironikus tartalmú motivációs levélről azt írja:

„Orbán Viktor bizonyára jobban szerette volna, ha az anyag, amelyre a L’Express Budapesten bukkant rá, az archívumok mélyén marad, minthogy egészen új fényt vet a tekintélyelvűségéről híres magyar kormányfőre, akit láthatóan egykor mélyen lenyűgözött az a civil társadalom, amelyet ma elhallgattatni igyekszik. Ironikus, hogy Orbán épp attól – Soros György milliárdostól – kért anyagi támogatást, akit egy negyed évszázaddal később a legfőbb ellenségének tekint.”

(L’Express)