Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felbecsülhetetlen értékű mezőgazdasági területért folyik a harc Érden

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Lehet Más A Politika aktivistáinak hathatós közreműködésére T. Mészáros András fideszes érdi polgármester ma berekesztette a közgyűlést, amelyen újra téma volt a helyi Elvira-major közelében létesítendő ipari park.

Az LMP akciózik, mert az érdi önkormányzat a Kósa Lajos által bejelentett ipari park miatt megszünteti Európa legnagyobb gyümölcsös génbankjàt.

Posted by Mérce on Thursday, 22 March 2018

Az LMP-sek azért akcióztak az érdi Polgárok Házában, mert Kósa Lajos március 14-i érdi látogatása óta újra a felszínre került annak leendő ipari parknak az ügye, amelyet a városvezetés a tervek szerint azon a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit által üzemeltetett érd-elvirai területen létesítene, ahol a csonthéjas gyümölcsök legnagyobb élő európai génbankját őrzik.

A génbank a növények, az állatok és a mikroorganizmusok olyan faj- és fajtagyűjteménye (fajta-termesztett növények v. tenyésztett állatok csoportja a fajon belül), amely a különböző vad és nemesített fajok és fajták genetikai információkészletét hivatott megőrizni.

A Turcsán Szabolcs LMP-s képviselő vezetésével a közgyűlést meglátogató aktivisták transzparensekkel és az „Én-bank helyett génbankot!”-rigmus skandálásával bojkottálták a helyi képviselők munkáját, s végül a polgármester berekesztette az ülésnapot.

Turcsán Szabolcs és az LMP aktivistái az Érdi Polgárok házában 2018. március 22-én. Forrás: Turcsán Szabolcs FAcebook.

 

A terület eszmei értéke felbecsülhetetlen, hiszen Magyarországon gyakorlatilag az összes faiskola és gyümölcsültetvény származási helye az érdi Elvira-major. Az önmagában is milliárdos értékű ingatlanra már a korábbi kormányok idején mások is szemet vetettek. 2010-ben még pont az ellenzékben lévő Fidesz képviselői védték meg az Elvirát, amikor felmerült, hogy a területet a tisztázatlan tulajdonviszonyokat kihasználva egy végelszámolási eljárás során egy egy belize-i offshore-cég kezére játszhatják.

A Fidesz-kormányzás idején aztán Modern Városok Programjának keretein belül ismét felmerült az iparosítás lehetősége.

2016 őszén a Modern Városok Program oldalán  jelent meg a „Modern Városok Program – PREZENTÁCIÓ” bejegyzésként egy prezentáció – amely ma már nem nyilvánosan hozzáférhető -, ebből az derült ki, hogy mintegy 600 hektárnyi ipari parkot szerettek volna a major helyén létrehozni, de a génbank üzemeltetői jogait gyakorló cég ellenállt.

A kisajátítani kívánt terület létjogosultságát emellett  uniós egyezmények és kormányrendeletek is védik. A kiszemelt övezet ugyanis közvetlenül a védelem alatt álló ültetvény tőszomszédságában található, amelyet egy 2010-es kormányrendelet szerint 1000 méteres hatósugarú körben, úgynevezett „izolációs” védőtávolságban kell szabadon hagyni.

2017 júniusában aztán azonban a Magyar Közlönyben megjelent, hogy a kormány a Modern Városok Program fejlesztéseivel összefüggésben felhívja földművelésügyi minisztert, hogy a hónap végéig (azaz két hetet adva a végrehajtásra) vizsgálják ki az Elvira-major elköltöztetésének lehetőségét.

Erre reagálva az Alaptörvényben kiemelt oltalomban részesített biológiai sokféleség védelme érdekében eljárva Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója felhívta a döntéshozók figyelmét az üggyel összefüggő alkotmányos és szakmai szempontokra, kérve őket azok alapos mérlegelésére és figyelembevételére. Azzal érvelt, hogy a nemesítő ültetvények és a gyümölcsgénbank elköltöztetése, a fák tömeges átültetése elkerülhetetlen károsodásokhoz vezetne.

A politikai szervezetek közül ekkoriban állást foglalt az Élőlánc Magyarországért,  Gőgös Zoltán MSZP-s parlamenti képviselő pedig interpellált a témában. 2017 szeptemberében az Érdlakó.hu szerkesztősége petíciót indított, a terület érinthetetlenségéért, melyet több százan aláírtak.

A kormány ezek után ugyan 1638/2017. (IX. 11.) határozatával úgy döntött, „a magyar gyümölcságazat szakmai érdekei és fejlesztési lehetőségei figyelembevételével” meg kell vizsgálni „egyéb ipari park céljára kijelölhető ingatlanokat”, s az érdi városvezetés az Érdlakó.hu szerint azóta is azt kommunikálta, hogy az „érdi városrombolók” meghiúsították az ipari park létesítését. A lap ugyanakkor rámutatott, hogy mégis elkezdték az ipari park építésének első ütemének előkészítését az Elvira-major Sasad földjein.

A csütörtöki kiállás után Facebook-oldalán Turcsán Szabolcs úgy fogalmazott: lesz második felvonása a mai eseményeknek, az aktivisták pedig akkor is ott lesznek.