Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A román kormánypártiak törvénnyel büntetnék azokat, akik külföldön rosszat mondanak róluk

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Romániát kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea kedden jelentette be, hogy elkezdtek dolgozni egy törvényjavaslaton, amely büntetné azokat, akik”hazudnak, lejáratják saját országukat”.

A korrupció miatt egyszer már jogerősen elítélt, és második ítéletére váró Dragnea meg is nevezett egy személyt, aki a készülő törvény hatálya alá esne. Monica Macovei EP-képviselőt nevesítette, aki 2004 decembere és 2007 áprilisa között a román igazságügy-minisztériumot vezette, és akinek nevéhez kötődik a korrupcióellenes apparátus kiépítése, megerősítése.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke a Korrupcióellenes Ügyészségen

Macovei mind a mai napig kiáll ennek az intézményrendszernek a védelmében, és gyakran kritizálja a PSD által vezetett kormányt, amiért rendre megpróbálja szétverni az antikorrupciós ügyészséget.

A szocdem igazságügyi tárcavezető, Tudorel Toader nemrégiben kezdeményezte a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének elmozdítását, amiért az állítólag visszaélt hatalmával és személyesen manipulált egyes vizsgálatokat. Laura Codruţa Kövesi menesztését azonban az PSD riválisának számító köztársasági elnök, Klaus Iohannis visszautasította.

A 2016 végi választások óta a szociáldemokraták népszerűsége drasztikus csökkenést szenvedett el, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint bő egy év alatt 16 százalékot zuhant a támogatottságuk, jelenleg 26,8 százalékon áll. A jobboldali ellenzék pedig beérte őket.

A romániai pártok támogatottságának alakulása 2016 decembere óta

Dragnea mostani bejelentése erősen emlékeztet a magyar kormánypárti retorikára, amely egyenlőségjelet tesz a kormány kritizálása és az ország lejáratása között. Nem ez lenne Dragnea első fideszes húzása: tavaly júliusban az ellene megfogalmazott korrupciós vádakkal kapcsolatban mondta, hogy azok Soros Györgytől származnak, aki ártani akar Romániának.

(Digi24)