Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A választásokra hivatkozva nem emeli a kormány a könyvtárosok és múzeumi dolgozók fizetését

Ez a cikk több mint 6 éves.

A magyar kultúra napján  tartott demonstráció és petícióátadás eredményeként a múzeumi dolgozók és könyvtárosok érdekképviselete és a minisztérium között tárgyalások kezdődtek a kulturális bérpótlék emeléséről. Tegnap a KKDSZ honlapján arról adott hírt, hogy az azóta eltelt időszakban megtartott két tárgyalási forduló eredménytelenül zárult.

Mint írják, a február 12-ei egyeztetésen az államtitkárságot képviselő Závogyán Magdolna helyettes államtitkár közölte, hogy

a parlamenti választások előtt egyértelmű kötelezettségvállalást a béremelés kérdésében az államtitkárság nem tesz,

és a bérpótlék-emelés legkorábbi lehetséges időpontjának 2019. január 1-jét tekinti.

A KKDSZ demonstrációja 2018. január 22-én. Kép: mérce

A KKDSZ azonban nem engedett a kulturális bérpótlék idei emelésének feltételéből, így a felek februárban elnapolták a tárgyalásokat március elejére. Ekkor már a KKDSZ öt pontból álló tárgyalási terve alapján konszenzus látszott kialakulni a felek között a növekmény mértékéről, ütemezéséről, valamint a kedvezményezettek köréről. Abban a kérdésben azonban, hogy  a bérpótlék-emelés még ebben a naptári évben megtörténjen, továbbra sem volt egyértelmű elmozdulás az államtitkárság részéről.

Ezzel kapcsolatban a KKDSZ a következőket jegyzi meg:

„Szakmapolitikai szempontból a KKDSZ tárgyalódelegációja feltételezte azt, hogy a parlamenti választások után felálló kormány számára a közszféra rendezetlen bérviszonyai olyan objektív adottságok, melyek nem változnak meg automatikusan egy új kormány beiktatásával, így a szakmai szándékok egyértelművé tételét nem érintik a közpolitikai élet változásai.”

Arról ugyanakkor szóbeli megállapodás született – írja a KKDSZ közleményében -, hogy azokban a bértárgyalási kérdésekben, amelyekben sikerült közös nevezőre jutniuk, a KKDSZ és az államtitkárság együttesen ad ki közleményt, rögzítve a későbbi tárgyalások kereteit. A közös nyilatkozat szövegét először az EMMI részéről fogalmazták meg, ezt a KKDSZ visszadobta egy ellenjavaslattal, amelynek közzétételében viszont az államtitkárság nem volt partner.  A Hír TV-nek nyilatkozó szakszervezeti elnök, Csóti Csaba szerint az államtitkárság által szövegezett eredeti javaslatban a szóban elfogadott öt pontból már csak egyet vállalt a szaktárca.

Közös nyilatkozat hiányában a szakszervezet tárgyalódelegációja a február-márciusi tárgyalásokat eredménytelennek tekinti – szögezte le a KKDSZ. A szakszervezet képviselői ugyanakkor kijelentették: folytatják a bérharcot, és szaván fogják a választásokra hivatkozó minisztériumot, amennyiben április 8-át követően a KKDSZ  a végül kiadatlan közös nyilatkozat tartalmával megegyező követeléssel fordul az új kormányzat illetékes minisztériuma vagy államtitkársága felé.