Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhalasztják Geréb Ágnes büntetésének végrehajtását Áder döntéséig

Ez a cikk több mint 6 éves.

A köztársasági elnökhöz kegyelemért folyamodó szülész-nőgyógyásznak egyelőre nem kell börtönbe vonulnia, mert a büntetésének végrehajtására vonatkozó halasztási kérelmét, Áder döntéséig, jóváhagyta az Igazságügyi Minisztérium – írja a 24.hu.

Geréb Ágnest jogerősen kétéves fogházbüntetés letöltésére ítélték, két, tragikus kimenetelű otthonszülés ügyében, amelyeknél még 2003-ban és 2007-ben segédkezett. Emellett tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától.

Még február közepén 15 bába fordult  Áder Jánoshoz az alábbi nyílt levéllel, amelyben ők is kegyelmet kértek a Magyarországon iskolát teremtő szülész-nőgyógyásznak:

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

A megdöbbenés csendje után mi, jelenleg is működő magyar bábák szeretnénk a hangunkat hallatni bábatársunk, dr. Geréb Ágnes érdekében. Ez a közel 14 éven át tartó pereskedés (házi őrizettel, lakhelyelhagyási tilalommal és börtönnel) mindannyiunkat megviselt és elbátortalanított, haladási iránya és végül az ítélet pedig mélyen megdöbbentett. Hivatásunk etikai kódexe alapján a bábák tudomásul veszik, hogy a szülésnek, bárhol történjék is, lehetséges kimenetele a halál. Ehhez nem szükségszerű, hogy valaki hibát kövessen el. Mi, bábák igyekszünk ítéletalkotás nélkül minden támogatást megadni azoknak, akiket veszteség ért. Szemléletünk középpontjába inkább az élet igenlését, mintsem a halál tagadását helyezzük.

Magyarországon jelenleg 4 bábapraxis keretében összesen 15 bába működik. Mindannyian közvetve, de legtöbben közvetlenül is Geréb Ágnestől tanultunk, mellette gyakoroltunk, tőle vettük át a női test tiszteletén alapuló tudást és folyamatos készenlétet igénylő hivatásunk mindent felülíró szeretetét. Geréb Ágnes mellett vettünk részt az intézeten kívüli szülés szabályozásának előkészítésében és 2012 után sorra jöttek létre a bábapraxisok. Geréb Ágnes és a többi bába segítségével az elmúlt 28 évben több ezer gyermek született bábai szemléletű szüléskísérés mellett otthon, biztonságban. Munkánkra hazánkban évről évre nő az igény.

Mindamellett a bábák működését sok tényező nehezíti: a média félelemkeltő kampánya, a szabályozás hiányosságai, az elavult szülészeti protokollok számonkérése rajtunk, a TB támogatás hiánya, az elvándorlás (amely még a mi kis közösségünket is érinti), de legfőképpen a félelem. Számunkra dr. Geréb Ágnes meghurcolása a saját folyamatos fenyegetettségünket jeleníti meg. Pedig mi szeretnénk gyönyörű hivatásunkat félelem nélkül, biztonságban folytatni!

Kérjük a Köztársasági Elnök Urat, hogy dr. Geréb Ágnest, aki mesterünk, barátunk és sokunknak bábája is volt, részesítse kegyelemben! Visszavárjuk őt!

Köszönettel, a magyar bábák egyetértésével és támogatásával:

Auxner Beatrix
Béres Edina
Bóni Tünde
Csomós Patrícia
Fülöp Angelika
Görbicz Adria
Király Ágnes
Lukács Judit
Monori Éva
Dr. Németh Mónika
Noll Andrea Nandu
Schanda Mónika
Szénási Rita
Vass Gabriella
Vincze Felícia

Budapest, 2018. február 13.