Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már kétszer annyian regisztráltak külképviseleti szavazásra, mint négy éve

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csaknem 12 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek majd külképviseleti szavazásra – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombaton az MTI-nek.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott mintegy 28 ezer választópolgár.

Pálffy Ilona elmondta: szombat reggelig 11 921-en vetették már magukat fel a külképviseleti névjegyzékbe, 2014-ben 46 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 6,5 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben.

A számok alapján arra számítanak – tette hozzá -, hogy minden korábbinál több választópolgár jelentkezik külképviseleti szavazásra.

Hozzátette: most 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig a legtöbben, 1873-an Londonban voksolnának, Münchenben 779-en, Stuttgartban 696-an, Hágában 552-en, Bernben 521-en, Brüsszelben 484-en.

Mint ismeretes, a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel is rendelkező választópolgárok választójogának gyakorlása körül már évek óta komoly vita zajlik.

A lakcím nélküli határon túli magyarokkal ellentétben ugyanis előbbiek csak a külképviseleteken szavazhatnak, levélben azonban nem. Igaz, a külképviseleten szavazók a lakcímükhöz tartozó egyéni választókerületi jelöltre, és listán is szavazhatnak, míg a lakcím nélküli magyar állampolgárok csak pártlistákra voksolhatnak.

A külképviseleti szavazás azonban komoly akadályokat gördít a választójog gyakorlása elé, ugyanis sok külföldön élő magyarnak több száz, vagy akár több ezer kilométert kell utaznia ahhoz, hogy leadhassa voksát. Ez mind pénzben, mind időben megterheli a demokratikus alapjogát gyakorolni vágyó polgárt.

Emellett a szavazás napján hosszú sorok szoktak kialakulni a külképviseleteken.

Az idei választásra azonban többen is jelezték már, hogy igyekeznek megszervezni a külföldön élő magyarokat, hogy együtt küzdjék le ezeket az akadályokat.

A Momentum még januárban jelentette be, hogy telekocsi-alkalmazást fejleszt, hogy így könnyítse a külképviseletek szavazók dolgát. A németországi magyarok számára a Berlinben működő Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Követség) nevű szervezet nyújt segítséget: mozgósítő kampányt indítanak, telekocsikat szerveznek, és szállást is nyújtanak a német fővárosba szavazni érkezőknek.

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon. Ha a választópolgár igényli, a kitöltésben segítséget nyújtanak a helyi választási információs szolgálatok (http://www.valasztas.hu/elerhetosegek), illetve a központi választási információs szolgálat, amely a [email protected] e-mail-címen fogad elektronikus leveleket és a 06-1-795-3310-as telefonszámon érhető el munkaidőben.

(Mérce / MTI)