Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogerős: a magyar államnak el kell ismernie a külföldön kötött melegházasságokat élettársi kapcsolatként

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szerdai döntésével a Fővárosi Törvényszék jogerősen is kimondta: bejegyzett élettársi kapcsolatként a magyar közigazgatásnak el kell ismernie az azonos nemű párok külföldön kötött házasságát. A Mérce értesülései szerint a bíróság ezzel helyben hagyta a tavaly áprilisi elsőfokú ítéletet és annak indoklását is.

Egy amerikai-magyar leszbikus pár azért kezdett perelni, mert a budapesti kormányhivatal visszautasította a Belgiumban kötött házasságuk anyakönyvezését.

A magyar jogrendben ugyan nem létezik a melegházasság intézménye, de 2009 óta létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat, amely a házassághoz hasonló jogosultságokat garantál a partnerek számára. A magyar hatóságok ezidáig azonban még bejegyzett élettársi kapcsolatként sem voltak hajlandók elismerni ezeket a külföldön kötött házasságokat.

Ez azzal jár, hogy így a házastársak nem részesülhetnek a jogintézmény által nyújtott jogosultságokban, a pert indító pár esetében például az amerikai fél nem kaphatna családtagként tartózkodási engedélyt Magyarországon. De a hatóságok eddigi gyakorlatának van egy még durvább hatása is: mivel az amerikai fél származási országában házasnak minősül, ezért nálunk a pár már nem is kérvényezhetné, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot kössön.

Az első fokú bíróság szerint – és ezt a jogerős döntés is helyben hagyta – a külföldön azonos neműek között kötött házasságot itthon a tartalmilag legközelebb álló jogintézményként, bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni.

Ennek megtagadása sértené az érintettek alapvető jogait, mivel a magyar jog megtagadná a tartós együttélésük jogi elismerését.

A törvényszék szerdai döntésével felülírta az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását is. Ezentúl a magyar államnak nem áll majd módjában visszautasítani a külföldön kötött melegházasságok hazai elismerését.

Címlapkép: Facebook / Budapest Pride