Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tízezren tüntettek Londonban az egészségügyért, miközben az államtitkár a luxushotelben pihent

Ez a cikk több mint 6 éves.

Emberek tízezrei vonultak utcára tegnap Londonban, hogy a brit egészségügyet érintő megszorítások ellen tiltakozzanak.

Egészségügyi dolgozók, betegek, szakszervezeti tagok és aktivisták tüntettek a Downing Streeten, hogy a kórházi ellátás elégtelen finanszírozását és a kialakult válsághelyzet konszolidálását kérjék számon a kormányon.

Az esős idő ellenére mintegy hatvanezren vettek részt a demonstráción. Az esemény felszólaló aktivisták szerint a kevés ágynak és a személyzet túlterheltségének közvetlen következményként már legalább 1200-an életüket vesztették brit kórházakban. Egy hivatalosan is az erőforráshiány miatti mulasztás következtében elhunyt 15 éves lány édesanyja beszédet is mondott a tüntetőknek.  A tömegben vonuló megkérdezettek közül a sok érintett hozzátartozó mellett többen az egészségügy privatizációjának előkészítését sejtik a megszorítások mögött, ezért mentek ki tiltakozni.

Jeremy Hunt egészségügyi és szociális ügyekért felelős államtitkár  – akinek a tömeg több rigmust és transzparenst is címzett – a tüntetést megelőző napon úgy nyilatkozott, szó sincs az egészségügyi intézményrendszer magánkézbe adásáról. A demonstráció napján az államtitkár nem nyilatkozott, ellenben lencsevégre kapták, ahogyan egy fürdőhotelben relaxál, miközben a több tízezres tömeg London belvárosában vonult.

Jeremy Huntot gyúnyoló transzparens /Forrás: Twitter

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt elnöke videóüzenetben biztosította a demonstrálókat, hogy küzdeni fog a privatizáció leállításáért, és kormányra kerülése esetén pártja biztosítani fogja a jól működő egészségügyhöz szükséges forrásokat.”Nem lehet nem észrevenni, hogy az egészségügy válságba sodródott, ez pedig egyértelműen a toryk felelőssége. Annak ellenére sem engednek a megszorításból, hogy sok kórházunknak sürgős felújításra lenne szüksége, a túlterheltség miatt pedig a folyosón kezelik a betegeket” – mondta Corbyn.

A fővároson kívül egyébként vidéki településeken is tartottak demonstrációkat, a Mirrornak nyilatkozó aktivisták szerint Warringtonban, Banburyben, Cheshire-ben, Surrey-ben és Middlesborough-ban is összeverődött egy kisebb tömeg.

Forrás: Mirror