Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már több mint 300 embert tartóztattak le a szíriai hadműveletek kezdete óta Törökországban

Terrorista propagandával gyanúsítják azt a 311 személyt, akiket a török belügyminisztérium közlése alapján január 20., a szíriai Olajág hadművelet kezdete óta tartóztattak le Törökországban. Az érintettek a kormány szerint a közösségi oldalakon Szíria észak-nyugati kurd „kantonjának”, Efrinnek elfoglalását célzó hadművelettel kapcsolatban terjesztettek „propagandát”.

Az efrini enklávé legfőbb katonai erejét a kurd Népvédelmi Erők (YPG) alkotják, akiket a török rezsim terrorizmussal vádol, miközben az USA szövetségesként tekintett rájuk az Iszlám Állam Szervezete elleni harcban.

hadműveletek megindítása óta Isztambul mellett több nagyvárosban is sor került letartóztatásokra, házkutatásokra; az előállítottak között van több újságíró, író és politikus is.

Amit a török kormány „terrorista propagandának” minősít, az számos esetben szimplán a kormány, illetve a katonai intervenció kritikája. Ahogy nemzetközi jogvédő szervezetek, többek közt a Human Rights Watch jelezte, a gyakran néhány tweet miatt letartóztatott személyek egyáltalán nem hívtak fel erőszakra. Épp ellenkezőleg, olykor épp a felek közti dialógust szorgalmazták, mint pl. Nurcan Baysal  író és újságírónő, akit január 22-én vettek őrizetbe.

Kedden a terrorista elhajlásokkal még kevésbé gyanúsítható Török Orvosok Uniója (Türk Tabipleri Birliği, TTB) 8 vezetőjét tartóztatták le, és 3 további tag ellen elfogatási parancsot adtak ki.

A TTB ügyében hétfőn indult nyomozás, a belügyminisztérium panasza nyomán, miután a szervezet közleményében megállapította, hogy a szíriai katonai intervenció „közegészségügyi problémát okoz”. Maga Recep Tayyip Erdoğan vasárnap árulóknak, az „imperializmus szolgáinak” nevezte a TTB tagjait. A kormányfő helyettese szombaton úgy fogalmazott, sem a TTB, sem a mellette kiálló mérnöki szakszervezet nem használhatja nevében a török szót.

Az elnök korábban arra is figyelmeztetett, hogy akik a katonai invázió ellen tüntetni mernének, azok „drágán meg fognak érte fizetni”. Nyomozás is indult a kurdpárti HDP képviselői ellen is, akik szintén a Twitteren szólítottak fel tüntetésre. A tervezett demonstrációkat, pl. Isztambulban és a dél-keleti fekvésű Diyarbakirban a rendőrség meg is akadályozta.

A HDP hétfőn közleményben szólította fel a nemzetközi közösséget arra, hogy azonnal cselekedjen az intervenció felfüggesztése érdekében. A párt egyik vezetője az AFP hírügynökségnek azt mondta, az Olajág hadművelet megindulása óta már 209 tagjukat vádolták meg gyűlöletkeltéssel és terrorista propagandával a hatóságok.

De nemcsak az állami erőszakszervezetek lépnek fel a szíriai helyzetet másképp értelmezők ellen: az Afrika nevű ciprusi újság szerkesztőségét január 22-én kövekkel és más lövedékekkel rongálták meg török zászlókat lengető „patrióták”. A Nicosia török részén fekvő szerkesztőség korábban „megszállásnak”minősítette az efrini inváziót, a támadásra a rendőrség nem is reagált.

Erdoğan ezzel a lappal kapcsolatban is megnyilvánult: arra hívta fel a támadás előtt egy nappal „fivéreit és nővéreit”, hogy ne maradjanak közönyösek az „alávaló és szemtelen” újság állításaival szemben.

(Le Monde, Le Figaro, Reuters)

Olvass tovább!