Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Holnap tüntetnek a diákok!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Január 19-én, pénteken tartja a Független Diákparlament (FDP) a „Ne menj suliba – demonstrálj az oktatásért!” elnevezésű eseményt. A tüntetést már fél évvel ezelőtt meghirdették, de népszerűsége csak a közelmúltban ugrott meg.

Jelenleg 12 ezer ember jelezte vissza biztosra a részvételét az esemény Facebook oldalán, 38 ezren pedig érdeklődőnek jelölték magukat. Ha ezeknek a számoknak hinni lehet (és az időjárás se lesz nagyon rossz), akkor az utóbbi idők egyik legnagyobb tüntetésének nézhetünk elébe.

Az FDP egy igazságosabb, modern, diákközpontú oktatási rendszerért küzd, amelyben „a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik.” A tüntetés céljai a szervezők szerint:

  • Összefoglalni a diákság problémáit.
  • Felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről.
  • Felhívni a figyelmet a problémáinkra, és azokra megoldást keresni.
  • Egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben tanulni.
  • Demonstrálni, hogy nekünk, diákoknak vannak gondolataink, amiket érvényesíteni szeretnénk.
  • Megmutatni, hogy ha más nem, akkor mi fogunk változtatni a régi, elavult oktatási rendszer igazságtalanságain, melyek bennünket érintenek.

Január 28-án 15:00 órakor a Tanítanék Mozgalom is tüntetést szervez, szintén a Kossuth térre (de a diákok demonstrációját is támogatják). Sajtóközleményükben azt írják, hogy hónapok óta egy élhetőbb oktatási rendszer alapjainak megteremtésén dolgoznak, miközben a kormány már 2018-ban egy újabb sor embertelen intézkedéssel nehezítette meg az oktatás helyzetét:

  • Megérkezett a HIT, hogy gyűlöletpropagandát és félelmet plántáljon az iskolákba
  • Elnémították a szakképzésben és egyetemen dolgozókat
  • Újra hivatalos indoklás nélkül rúgtak ki egy igazgatót, demonstrálva a tankerületek hatalmát az intézmények felett
  • Balog Zoltán teljhatalmat kapott, mostantól ő döntheti el, ki alapíthat iskolát, és ki nem (persze, az egyházi iskolák itt is, mint máskor is, kivételt képeznek)
  • És mindeközben kiderült, hogy amit évek óta mondunk, az a valóság: még az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy az iskolák államosítása alaptörvény-ellenes.

„Elegünk van, és ennek hangot adunk!

Békét akarunk! Elég volt az iskolák militarizálásából, a hazug propagandából, gyermekeink lelkének mérgezéséből.

Szabadságot akarunk! Elég volt a megfélemlítésből, az előre gyártott válaszokból, a tiltásokból, a korszerűtlen és megterhelő iskolákból, gyermekeink szellemének megrontásából.

Nem tűrjük, hogy gyerekeink jövőjét puszta politikai célokból tovább nehezítsék.”

Békét és szabadságot az iskolákban!

Nem nézzük tovább tétlenül, hogy megzavarják iskoláink békéjét, és elvegyék a szabadságát!

Posted by Tanítanék on Wednesday, 17 January 2018

A diákok pénteki demonstrációja azzal indul, hogy a résztvevők aznap kihagyják az iskolát, majd délután négytől hatig a Parlament épülete előtt tüntetnek. Az iskola kihagyása olyan szempontból problémás lehet, hogy szabályosan csak szülői igazolással hiányozhat a diák, ha ilyen igazolása nincs, akkor mindenképpen igazolatlan hiányzásként lesz elkönyvelve a demonstráción való részvétel.

A diákok videón is elmondták, miért tartják fontosnak hallatni a hangjukat:

Hogy miért demonstrálunk #január19-én délután 4 órakor a Parlamentnél? Videóban válaszolunk! ;)Tarts velünk Te is január 19-én, váltsunk rendszert közösen az oktatásban!https://www.facebook.com/events/402047256864141 Ha van kedved, hozzászólásban írd is meg nekünk, hogy Te milyen oktatási rendszerben szeretnél tanulni, miért állsz ki velünk a Parlamentnél! Operatőr: Frankó NóraSzerkesztés: Gyetvai ViktorVágó: Tarnay Kristóf ÁbelDrón felvételek: photo-from-above.com#nemleszeksuliban #ajövődvagyunk

Posted by Viktor Gyetvai on Sunday, 7 January 2018